Sírokat rongáltak meg egy romániai zsidó temetőben

2021. Június 06. / 17:23


Sírokat rongáltak meg egy romániai zsidó temetőben

Ismeretlen tettesek 16 síremléket döntöttek le a dél-romániai Ploiești városának zsidó temetőjében, a rendőrség sírgyalázásáért indított eljárást – közölte vasárnap az Agerpres hírügynökség. Az esetről csütörtökön értesítették a hatóságokat. A helyszíni vizsgálat nyomán megállapították, hogy a ledöntött sírkövek közül három összetört. A rendőrség az elkövetők azonosítása érdekében nyomozást indított.


Az újabb temetődúlás hírét Silviu Vexler, a romániai zsidó hitközség elnöke és parlement képviselője tárta közösség oldalán a nyilvánosság elé. 

Meggyaláztak egy zsidó temetőt, csaknem húsz sírkövet döntöttek le, vagy törtek össze. Már megint. Egyike a legundorítóbb cselekedeteknek, ezúttal Ploieștiben. Milyen indítéka lehet valakinek síremlékeket tönkre tenni, olyan emberek emlékét meggyalázni, akik nincsenek már közöttünk? A gyűlölet és butaság legundorítóbb, legképtelenebb formája ez: nem találok más magyarázatot erre a bűncselekményre" – idézte az Agerpres a parlementi képviselő bejegyzését. 

Vexler a korábbi hasonló esetekre utalva ironikusan hozzátette: kíváncsi, hogy ezúttal az erős szél, vagy a „szokásos kiskorúak" lesznek-e a felelősök. 

Két éve a bukovinai Huszváros (Husi) zsidó temetőjét dúlták fel: 73 sírkövet döntöttek le, illetve törtek össze. Később a Vaslui megyei rendőrség azt közölte, hogy három kiskorút gyanúsít, a sírkövek egy részét pedig kivágott fák rongálhatták meg.  Egy évvel korábban, 2018 nyarán, Elie Wiesel máramarosszigeti szülőházára festettek antiszemita, gyalázkodó falfirkákat, 2017-ben hasonló feliratok jelentek meg a kolozsvári zsinagóga falán is. 

A 20. század elején mintegy 2500 zsidó adófizetője volt a romániai kőolajipar központjának számító, Bukaresttől 60 kilométernyire északra található Ploieștinek. A több mint kétszázeres iparvárosnak a legutóbbi népszámláláson mindössze 18-an vallották magukat zsidó nemzetiségűnek, illetve 43-an Mózes-hitűnek.

(MTI)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek