Őszi esték a zsidó kultúra jegyében Gyöngyösön

2023. Október 06. / 09:08


Őszi esték a zsidó kultúra jegyében Gyöngyösön

– Folytatódott a Gyöngyösi Zsidó Hitközség és a Barankovics István Izraelita Műhely Egyesület egy évvel ezelőtt indított, Őszi esték a zsidó kultúra jegyében elnevezésű szabadegyetem sorozata a mátraalji város kis zsinagógájában. Az ez évi, öt találkozásból álló rendezvénysorozat mottója azonos a tavalyival: Több, ami összeköt bennünket, mint ami szétválaszt – írja a Heol.hu helyi portál.

Weisz Péter, a Gyöngyösi Zsidó Hitközség és a Barankovics István Izraelita Műhely Egyesület elnöke köszöntőjében ezúttal is kiemelte, hogy a rendezvénysorozat célja megismertetni a zsidó vallás és kultúra legfontosabb ünnepeit, a hozzá kapcsolódó szokásokat, a gyöngyösi zsidóság történetét, az egykoron itt élt zsidó emberek épített és szellemi örökségét. 

Az idei első alkalmon Petrovits Péter rabbi, kántor előadását hallgathatták meg az érdeklődők Shlomo Carlebach, az éneklő rabbi címmel. A mélyen vallásos Carlebach rabbi, zeneszerző, énekes a zsidó liturgiát az amerikai countryhoz hasonló stílusban dolgozta át. A 18 és 30 éves korúak olyan tömegei voltak a rendezvényein, mint ma a popzenei koncerteken. 

– Shlomo Carlebach jelentősen meghatározta a zsidó zenét. A pacifizmussal ötvözve létrehozta a saját stílusát, amelyre jellemző a teljes interakció. Dalaival megtöltötte a zsinagógák istentiszteleteit. Carlebach elsősorban olyan fiatalokat szólított meg a zenéje által, akik a történelem forgatagában valamilyen okból nem kapták meg a zsidó neveltetést, és teljesen elhagyták a hitüket – ismertette Petrovits Péter. 

Elmondása szerint Carlebach olyan zenei világot hozott létre nagy sikerrel, amely megtudta szólítani ezeket az ifjakat. Dalai egyszerűek és fülbemászóak, éppen azért, hogy könnyen meg lehessen azokat tanulni. A dalszövegek ugyanis túlnyomó többségükben a zsidó imakönyvből, illetve a héber Szentírásból származnak. Ezek segítségével a fiatalok sokkal könnyebben be tudnak illesztkedni újra a zsidó környezetükbe, a zsinagógai életbe. Shlomo Carlebach nevéhez már negyvenéves korára több mint ezer dallam, s több mint 25 album felvétele kötődik. Hatása mind a mai napig tart, zenéjét sok helyen beépítették a vallási liturgiába.

Az esemény zárásaként Weisz Péter bejelentette, hogy filmvetítés-sorozat is indul az ősszel: a zsidóságról szóló mozifilmeket láthatnak az érdeklődők, többek között olyan eredeti filmváltozatokat is, amelyeket Magyarországon nem, vagy csak megvágva láthatott eddig a közönség. 

Első alkalommal az Izrael állam megalapításáról szóló, 1960-ban bemutatott Exodus című amerikai epikus történelmi dráma lesz műsoron Paul Newman főszereplésével. A filmvetítések – akár az ősszel folytatódó szabadegyetemi előadások – mindenki számára nyitottak és ingyenesek.

A Heol.hu cikkét teljes terjedelmében itt olvashatják.

(Címlapkép: Czímer Tamás – Heves Megyei Hírlap)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek