Mexikó első zsidó női elnöke lehet a Nobel-díjas Claudia Sheinbaum

2023. Augusztus 31. / 20:39


Mexikó első zsidó női elnöke lehet a Nobel-díjas Claudia Sheinbaum

– A felmérések szerint Claudia Sheinbaum Pardo 61 éves baloldali jelölt fölénye május óta egyre nő, míg a többi erők megosztottak. Vannak sunyi támadások Sheinbaum származása miatt, de nem vészesek. A tudománytól átitatott családi környezetet Sheinbaum átülteti a politikába, és a mexikóiak vevők erre – írja a Euronews magyar nyelvű kiadása. A jelölt saját magát a judía orgullosa mejicana (büszke mexikói zsidó nő) kifejezéssel aposztrofálja.

Claudia Sheinbaum zsidó édesanyja Bulgáriából, míg zsidó édesapja Litvániából menekült Mexikóba, ahol Claudia megszületett. Bár származását gyakran feszegetik, de eddig csak kevesen merészelték zsidósága miatt nyíltan megtámadni, hanem inkább azt erőltetik, hogy mexikói-e egyáltalán. 

Vicente Fox, a szabadszájúságáról is közismert korábbi elnök „bolgár idegennek” nevezte, egy jobboldali pártvezető pedig a „francia sznob” megjelölést aggatta rá, bár nem volt világos, hogy ezzel mit is akart mondani. Maga Fox, a felháborodást érzékelve, visszavonta kijelentését és bocsánatot is kért érte, ami tőle merőben szokatlan, hiszen még Donald Trumpot is súlyosan becsmérlő szavakkal illette.

Sheinbaum híveinek (de ellenfeleinek is) leginkább a Mexikóban erősen szokatlan családnév jelent megugorhatatlan akadályt, de erre ő azt mondja, hogy az csak részletkérdés, és hívhatják nyugodtan Shermannek. De ha úgy könnyebb, felajánlotta a Cher verziót is. 

Saját magára nézve a „büszke mexikói zsidónő” (judía orgullosa mejicana) elnevezést használta több beszédében is. A vallást nem tartja, de a zsidó ünnepeket családja körében tölti. 

Miután politikai pályára lépett, szinte azonnal jelentéstevője lett az ENSZ éghajlatváltozási testületének, majd tagja annak a környezetvédő szervezetnek, amely 2007-ban elnyerte a Nobel-békedíjat, megosztva Al Gore volt amerikai alelnökkel. Ezzel Claudia Sheinbaum lett az ország harmadik Nobel-díjasa.

A hét elején megjelent legújabb felmérés szerint az elnökségre esélyes mezőnyben Claudia Sheinbaum 6 ponttal növelte előnyét május óta, míg legerősebb riválisa négy ponttal süllyedt, így kettejük versenye jelenleg 37:24-re áll. A harmadik helyezett 11 ponton áll. 

A három legerősebb jobboldali jelölt együttesen sem éri el Sheinbaum támogatottságát, aki a mai állás szerint akár az abszolút többséget is elérheti jövő júniusban. Ez nem előfeltétel, mert a legtöbb szavazatot besöprő jelölt lesz az elnök. (Az USA-hoz hasonlóan a mexikói elnökválasztás is egyfordulós.)

A Euronews cikke teljes terjedelmében itt olvasható.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek