Lauder újévi interjúja: „Újjá kell építeni Izrael és a diaszpóra kapcsolatát”

2021. Szeptember 09. / 14:38


Lauder újévi interjúja: „Újjá kell építeni Izrael és a diaszpóra kapcsolatát”

A zsidó újév alkalmából interjút adott a The Jerusalem Post című újságnak Ronald S. Lauder, a Zsidó Világkongresszus (World Jewish Congress – WJC) elnöke. A 106 ország zsidó közösségeit tömörítő WJC elnökeként Lauder úgy látja: Izrael és a diaszpóra-zsidóság kapcsolata jelenleg egyetlen szóval így jellemezhető: negatív. Bízik benne, hogy az új izraeli kormány külügyminisztere, Jaír Lapid előremozdító lépéseket tesz a kapcsolat rendezésére. 


Arra a kérdésre, miszerint miként látja Izrael és a diaszpóra-zsidóság kapcsolatát, Ronald S. Lauder így válaszolt: „Egyetlen szóban: negatív, s ez hosszú ideje problémát jelent”. 

Hozzátette: a diaszpórában élő zsidók több mint 80 százaléka inkább a reform-konzervatív irányzatot követi, s csak futólag, érintőlegesen áll kapcsolatban Izraellel, míg a fennmaradó 20 százaléknyi ortodox zsidóság  szinte mindennapi, mély kapcsolatban áll a Zsidó Állammakl. Szerinte újjá kell építeni a diaszpóra és Izrael kapcsolatát, mert csak így tudják tovább erősíteni egymást. Lauder kijelentette: „e kapcsolat újjáépítése az egyik legfontosabb célom a következő néhány évben”. 

Mint fogalmazott: reméli, hogy Jaír Lapid izraeli külügyminiszter előremozdító lépéseket tesz, s konstruktívan kiveszi majd a részét abból a kemény munkából, amelynek célja, hogy a diaszpóra Izrael részévé váljon.

Arra az újságírói kérdésre, hogy a következő évben szerinte milyen kihívás elé néz Izrael és a zsidó nép, Lauder azt válaszolta: a legnagyobb kihívás Izrael nyilvános megítélésével kapcsolatos, s azzal, hogy az állam megítélése miképpen hat majd a zsidókra világszerte

A WJC elnöke szerint „hagytuk, hogy ellenségeink határozzanak meg minket a közvélemény előtt”. Úgy látja, a 40 év alatti, s különösen a főiskolákon és egyetemeken tanuló zsidók kapcsolata szinte megszakadt Izraellel való kapcsolat szinte megszakadt. A fiatalabb zsidók Izrael ellen fordulnak, és olyan Izrael-ellenes véleményeket osztanak, amelyeket az állam régi ellenfelei hangoztatnak évtizedek óta. 

Ennek eredményeként vannak olyan zsidó diákok, akik Izraelt egyenesen az apartheid-korszak Dél-Afrikájához hasonlítják, és nem nagyon történnek próbálkozások arra nézvést, hogy meggyőzzék őket ennek az ellenkezőjéről. 

A teljes interjút IDE KATTINTVA olvashatják. 

(Címlapkép: Ronald S. Lauder a budapesti Rumbach  utcai zsinagóga idei avatásán. Fotó: Mazsihisz/P.T.)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek