Izrael nagykövete: Ha csak Izraelen múlna, már holnap béke lehetne

2021. Június 03. / 10:21


Izrael nagykövete: Ha csak Izraelen múlna, már holnap béke lehetne

Az arab országok többé nem akarnak a palesztinok fogságában lenni, mivel mára világossá vált, hogy a palesztinok „vétójogukkal” igyekeznek megakadályozni Izrael és az arab országok közeledését. Továbbra is támogatják a palesztinokat, de a kérdés inkább az, hogy milyen mértékben. Ezek a közös érdekek vezettek odáig, hogy jelentős javulás állt be Izrael és az Öböl-menti államok viszonyában – nyilatkozta Jákov Hadas-Handelsman a Portfoliónak.


Terjedelmes interjút adott a közel-keleti helyzetről Jákov Hadas-Handelsman, a Zsidó Állam budapesti nagykövete a Portfolió.hu érdeklődésére. A diplomata többek között azt mondta:

– Ha csak Izraelen múlna, már holnap béke lehetne a régióban, de a Hamász ebben nem érdekelt. Tulajdonképpen egyfajta halálkultuszt hirdetnek, amelyben a mártíromság egy erény. Nekünk ezzel szemben az élet a legszentebb érték. A Hamásznak fontos az is, hogy eredményeket tudjon felmutatni támogatottságának növelése céljából. A palesztin politikai élet ugyanis megosztott.

Szerinte a jelenlegi helyzet a palesztinokkal kicsit arra az esetre hasonlít, amikor az egyik fél nyer, de a vesztes mindig kap egy második esélyt. 

– Az emberek azonban hajlamosak megfeledkezni arról, hogy amennyiben mi veszítenénk, már nem léteznénk – jelentette ki. – Hallatlan dolog az, hogy időről időre újra megküzdenek velünk, veszítenek, majd ahelyett, hogy megfizetnének hibáikért, kapnak egy új esélyt tőlünk, amellyel azonban sosem élnek.

Úgy vélte: a Hamász jól kiszámított célja valójában az, hogy viszályt szítson Izrael és az arab országok között, illetve, hogy tömegek megnyerése útján sarokba szorítsa a mérsékelt arab államokat. Leszögezte: „a mostani konfliktus esetében semmi rendhagyó dolog nem történt, habár a Hamász hajlamos arra, hogy sűrűn lakott területek, vagy például iskolák vagy kórházak közelébe telepítse rakétáit ezáltal remélve azt, hogy az izraeli válaszcsapások majd ezeket fogják sújtani".

– Mindazonáltal az arab országokkal fenntartott viszony nagyon fontos Izrael számára leginkább két okból kifolyólag – tette hozzá. – Elsősorban érdemes leszögezni azt, hogy ezek a kapcsolatok nem a semmiből létesültek, hanem már korábban is léteztek, csak senki se verte ezeket nagydobra. Mostantól azonban, miután Izrael és egyes arab országok is nyíltan vállalták szándékukat a kapcsolatok normalizálására, a határ valójában a csillagos ég. Másodsorban egy konstruktív viszony Izrael és az arab országok között mindegyik fél számára előnyös.

Jákov Hadas-Handelsman a kiváló magyar-izraeli kapcsolatokról azt mondta:  a Magyarország és Izrael közötti együttműködésben rejlő potenciál hatalmas és szerteágazó, amely az űrkutatástól kezdve a mezőgazdaságig terjed. Az utóbbi esetében Izrael nagy segítségére lehet Magyarországnak egy kifinomult mezőgazdaság kialakításában, például öntözőrendszerek kiépítésével, amely ellensúlyozhatja a klímaváltozás következményeit. A gyógyszeripar esetében a TEVA már most egy jelentős szereplő a magyar piacon. Az autógyártás is olyan terület, ahol van lehetőség az együttműködésre – hangsúlyozta.

A teljes interjú ide kattintva olvasható.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek