Heisler András: Függetlenség és büszkeség!

2020. Október 30. / 08:49


Heisler András: Függetlenség és büszkeség!

A huszadik században a zsidókat sújtó csapások során a közösség elvesztette önbecsülését, függetlenségét, büszkeségét. A zsidó vezetők elsődleges feladata tehát nem az, hogy sok pénzt szerezzenek. Ennél sokkalta fontosabbnak tartom, hogy a közösség visszaszerezze függetlenségét és büszkeségét – nyilatkozta a Válasz Online-nak adott interjújában Heisler András, a Mazsihisz elnöke.


Miért indult kormánykampány Heisler ellen? Antiszemiták-e szerinte a magyarok és különösen Orbán Viktor? Mit mondanak nemzetközi fórumokon a magyar kormányról? Mi bajuk a kabinettel? Ezekre a kérdésekre kereste a választ a Válasz Online egyik szerkesztője, Stumpf András , aki a Rumbach utcai zsinagógában készített interjút Heisler Andrással, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnökével. 

A „Nem antiszemiták a magyarok” – Orbán Viktornak is válaszol Heisler András című cikk bevezetője szerint „ilyen még nem volt: a magyar miniszterelnök a hazai zsidóság világi vezetőjének nyakába varrja, hogy az ellenzék antiszemita kijelentéseket tevő jelöltet indított Borsodban. Orbán Viktor szerint márpedig a Mazsihisz elnöke a hibás ezért, mert nem vetette latba tekintélyét". Ezzel kapcsolatban a Válasz Online érdeklődésére Heisler András azt mondta: „hazugság, hogy nem tettem semmit”.  

Arra a kérdésre, hogy mi a konfliktus oka a kormánnyal, a Mazsihisz elnöke kifejtette: „a közpolitikai kérdéseket értékalapon kívánjuk kezelni. Van egy fotó rólam, nemzetközi konferencián készült, éppen előadást tartok. A fotón egy kivetített slide látható mellettem, amelyen a kormány által meghirdetett zéró tolerancia, temetőfelújítások, zsinagógafelújítások és hasonlók szerepelnek. 

Ezek a magyar kormányt elismerő felsorolások, amit nemhogy eltitkolnánk, de hírüket visszük a nemzetközi térbe. Persze ha gondunk támad, akkor azt is kimondjuk. 

Ezt sokszor nehezen tolerálják. Nem szeretik, ha a problémákról is beszélünk. A Mazsihisz függetlensége és értékszemlélete és maga a valóság azonban megköveteli, hogy ehhez tartsuk magunkat, még ha ez olykor kényelmetlen is. Például amikor nyíltan antiszemita történészeket és közírókat tüntetnek ki, akkor legalább a zsidó közösség felé jeleznünk kell, hogy nekünk ezzel gondunk van. Ez a sokat szenvedett közösség kétszer tört derékba a 20. században. Először a holokauszt során, a 600 ezer áldozattal, másodszor a negyven év vallásellenes diktatúra alatt. E két csapás során a közösség elvesztette önbecsülését, függetlenségét, büszkeségét. A zsidó vezetők elsődleges feladata tehát nem az, hogy sok pénzt szerezzenek. Ennél sokkalta fontosabbnak tartom, hogy a közösség visszaszerezze függetlenségét és büszkeségét" – fogalmazott az elnök.

Az interjúban szóba került az EMIH is, amelynek kapcsán Heisler András azt mondta: „a Köves Slomó által képviselt Chábád mozgalom erős világszervezet, küldetésük szerint ahol nincsenek zsidó közösségek, ott visszaállítják azokat a küldötteik által. Missziójuk még segíteni a meglévő, gyenge közösségeket. Legitim tehát a jelenlétük, akár a magyar vidéken is. Egykor örültem neki, hogy megjelenésükkel némi egészséges versengés veheti kezdetét. A probléma akkor kezdődik, amikor a Chábád a helyi közösség forrásaiba megpróbál belenyúlni".

Az újságíró rákérdezett a Mazsihisztól a közelmúltban elbocsátott Róna Tamás rabbi ügyére is. Ennek kapcsán az elnök egyebek között kifejtette: „Munkaviszonyának megszüntetéséről a Mazsihisz vezetése döntött – erős többséggel. A testület egyébként nem szavazógép: más kérdésben van, hogy egy szál magam maradok. De ez így a jó. Van kontroll az elnök felett. Róna véleményével ellentétben nem vagyok diktátor". 

A teljes interjút ide kattintva olvashatják.

(Címlapkép: Válasz Online/Vörös Szabolcs)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek