Gulyás Gergely megismételte Orbán Viktor 2017-es nyilatkozatát Horthy kapcsán

2023. Szeptember 14. / 20:41


Gulyás Gergely megismételte Orbán Viktor 2017-es nyilatkozatát Horthy kapcsán

Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a tegnapi Kormányinfón megismételte Orbán Viktor 2017-es nyilatkozatát arról, hogy Magyarország vezetése bűnt követett el, amikor nem védte meg zsidó származású polgárait. Ennek azért van jelentősége, mert a Gulyással folytatott keddi találkozóján Grósz Andor Mazsihisz-elnök e 2017-es nyilatkozat megerősítését kérte az állami vezetők részéről elhangzott, negatív visszhangot kiváltó nyilatkozatok miatt.

Mint korábban beszámoltunk róla: Grósz Andor, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnöke e héten kedden Gulyás Gergely kancelláriaminiszterrel tárgyalt annak érdekében, hogy megvitassák az egyes állami vezetők részéről elhangzott,  országos és nemzetközi negatív visszhangot kiváltott nyilatkozatok megítélését.

A megbeszélésen elhangzott, hogy Orbán Viktor 2017-ben kijelentette: „minden magyar kormánynak az a kötelessége, hogy minden állampolgárát – származásra való tekintet nélkül – megvédje, de a második világháború idején ennek az erkölcsi és politikai követelménynek Magyarország nem tett eleget, és a magyar vezetés bűnt követett el azzal, hogy kiszolgáltatta a magyarországi zsidóságot a náciknak”. Ennek kapcsán Grósz Andor a kancelláriaminiszterrel közölte: a negatív visszhangot kiváltó nyilatkozatok miatt szükséges lenne, hogy a magyar kormány most, 2023-ban ezt a 2017-es nyilatkozatot megerősítse.

A téma tegnap valóban szóba is került a kormányinfón, amelyen Gulyás Gergely kancelláriaminiszter Horthy Miklós megítéléséről szólva úgy fogalmazott: teljesen egyetért Lázár Jánossal, hogy „Horthy Miklósnak érdemei vannak abban, hogy Trianon után ez az ország megmaradt, túlélt, konszolidálódott és stabilizálódott". 

Ugyanakkor Gulyás Gergely hozzátette: az sem vitás, amit Orbán Viktor miniszterelnök mondott el 2017-ben, hogy Magyarország kormánya egy korábbi időszakban hibát, sőt bűnt követett el, amikor nem védte meg Magyarország zsidó származású polgárait. 

(MTI-Mazsihisz.hu összeállítás)

Címlapkép: Gulyás Gergely a Kormányinfón a Miniszterelnöki Kabinetirodán szeptember 13-án. Fotó: MTI – Balogh Zoltán

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek