Egyre többen látogatnak a budapesti történelmi sírkertekbe

2024. Február 08. / 14:08


Egyre többen látogatnak a budapesti történelmi sírkertekbe

– Évről évre nő a látogatócsoportok száma a Fiumei úti sírkertben, a Salgótarjáni utcai zsidó temetőben és a Nemzeti Gyászparkban – közölte a létesítményeket fenntartó Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) ma az MTI-vel. A világjárvány idején tapasztalt visszaesést követően 2023-ban rekordszámú érdeklődőt regisztráltak: 577 sétán összesen 17 345-en vettek részt.

A NÖRI célja kezdettől az volt, hogy programjaival, kulturális rendezvényeivel vonzóvá tegye a fiatalok számára is a nemzet történelme szempontjából kiemelt három helyszínt, amelyeken keresztül jól bemutatható a magyarság újkori történelme. A fiatalok körében a tematikus séták is egyre népszerűbbek, tavaly rekordszámú látogatót regisztráltak – írták.   

A Fiumei úti sírkertben, a Salgótarjáni utcai zsidó temetőben és a Nemzeti Gyászparkban 2017 óta folyamatosan emelkedik a látogatók száma, és a világjárvány idején tapasztalt visszaesést követően 2023-ban rekordszámú érdeklődőt regisztráltak: 577 sétán összesen 17 345-en vettek részt.    

A bejelentkező csoportok 83 százaléka a volt diákcsoport (397 csoport 12 040 fővel), legtöbbjük középiskolás (62 százalék), de általános iskolások (32 százalék) és egyetemisták (6 százalék) is szép számmal megfordultak a NÖRI helyszínein.    

A NÖRI nemcsak diákcsoportok fogadásával szólítja meg a fiatalokat, de különleges kulturális programok szervezésével is. Az Emlékhelyek napja, a Múzeumok éjszakája, a Kulturális örökség napjai és számos történelmi évforduló kapcsán százak töltik meg a Fiumei úti sírkert különleges hangulatú terét koncertek, előadóművészeti produkciók közönségeként. 

(MTI)

Címlapkép: a Salgótarjáni utcai zsidó temető/NÖRI/Facebook

mazsihisz icon

Címkék

Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Megemlékezések
Ma volna 75 éves Dunai Tamás színművész
Hírek, lapszemle
Nőtt az antiszemitizmus az Európai Unió tagországaiban