Edith Bruck: Az antiszemita migránsokkal ellenséget engedünk be otthonunkba

2023. November 05. / 20:35


Edith Bruck: Az antiszemita migránsokkal ellenséget engedünk be otthonunkba

Sok baloldali vak volt, és úgy védte a palesztinokat, mintha mindannyian szentek lennének, miközben az antiszemitizmus áthatja Palesztinát és az egész arab világot – hangoztatta a magyar származású holokauszt-túlélő, Edith Bruck a Corriere della Sera olasz napilapban vasárnap.

A kilencvenkét éves írónővel interjú készült, melyben arról beszél, hogy eddigi nézeteit gyökeresen megváltoztatta, hogy a Hamász terrorszervezet október 7-én támadást hajtott végre Izraelben.

„Másképpen látom, amióta Kfar Aza kibucban gyerekeket gyilkoltak le” – mondta.

Az írónő szerint Olaszország éveken át befogadta azokat, akik a tengeren keresztül érkeztek háború és éhezés elől menekülve. „Én magam is azt ismételtem, szegények, segítenünk kell nekik. De most a helyzet nagyon megváltozott, mivel az antiszemitizmus áthatja Palesztinát és az egész arab világot, amelyet elöntött a harag mérge nem csak Izraellel, hanem az összes zsidóval szemben” – mondta a lapnak Bruck.

A Tiszakarádon született, a koncentrációs tábort gyerekként túlélő Edith Bruck úgy véli: az Európába érkezőkkel „saját ellenségeinket fogadjuk be otthonainkba”. Franciaországot hozta fel példaként, amely 8 millió bevándorlót fogadott be, akik – Edith Bruck szerint – mindenkinél jobban gyűlölik a zsidókat.

Bruck most már abszurdnak tartja, hogy mindenkit be kellene engedni, mert szerinte könnyen elképzelhető, hogy antiszemita szélsőségesek és terroristák is lehetnek az érkezők között, és nem tudja, hogyan lehetne őket kiszűrni.

„A baloldal bizonyos része túl vak volt, és úgy védte a palesztinokat mintha mindegyikük szent lenne. És mi lett az eredménye? Országainkban igazi fasisztákat, újnácikat találunk” – mondta Edith Bruck.

Kifejtette, miközben az antiszemitizmus végigáramlik Európán, Olaszországban a jobboldali Giorgia Meloni és Matteo Salvini veszi védelmébe Izraelt.

Az izraeli-palesztin konfliktussal kapcsolatban hangoztatta, hogy a világ összes háborúját elítéli, de azt, ami most zajlik, barbárságnak tartja.

"Nincsenek szavak arra, amikor egy kisgyereket lefejeznek. A kibucokban történt mészárlás híre megfojtott, nem kaptam levegőt. Rögtön az jutott eszembe, amikor Auschwitzban egy német játékból egy véres gyermekfejet rugdosott (...) ez terrorizmus, és nem akarom, hogy a világ bármelyik gyermekéhez hozzáérjenek, akármilyen vallású is legyen" – mondta Edith Bruck.

Edith Bruck a Libero című napilapnak azt mondta, „deportált zsidóként csalódtam a baloldalban, amelyben a palesztinbarátságot erős antiszemitizmus itatja át (..) már nem tudom, mi is az a baloldal, és létezik-e még, mindenesetre keveset vagy semmit sem ér”.

Az interjú megelőzte az antiszemitizmus, a terrorizmus, a vallási gyűlölet ellen készülő megmozdulást, amelyet Matteo Salvini, a Liga vezetője hirdetett meg Milánóban, szombaton. Salvini Edith Bruck szavait idézte közösségi oldalán a demonstrációt hirdető bejegyzésekben.  (MTI)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek