Csalás miatt kerül börtönbe a hős rabbi

2022. Január 05. / 11:28


Csalás miatt kerül börtönbe a hős rabbi

Yisroel Goldsteint, a dél-kaliforniai Poway zsinagógájának volt rabbiját 14 hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélték, mert becsapott és megkárosított több céget. A rabbi 2019-ben került reflektorfénybe, amikor egy antiszemita támadó behatolt a poway-i zsinagógába, lelőtt egy embert, s többeket megsebesített. 


Az Egyesült Államokban Yisroel Goldsteint igazi hősként ünnepelték 2019-ben, miután egy antiszemita támadó, John T. Earnest pészach utolsó napján behatolt a a poway-i zsinagógába, megölte a közösség egyik tagját, s többeket megsebesített, köztük magát a rabbit. Yisroel Goldstein szinte a testével védte a közösséget, a terrorista lövéseinek következtében az egyik ujját el is vesztette. (Ebben a cikkben honlapunkon is írtunk róla.) Tisztelete jeléül az USA akkori elnöke, Donald Trump  2019-ben fogadta a Fehér Házban. 

Ilyen előzmények után megdöbbenést okozott, hogy Yisroel Goldsteint (aki már nem a poway-i zsinagóga rabbija) pénzügyi csalássorozat miatt tegnap 14 hónap letöltendő szabadságvesztésre és 2,8 millió dolláros pénzbüntetésre ítélték, február 23-án már be is kell vonulnia a börtönbe. A rabbi cégeket és ügynökségeket csapott be, az általa okozott kár több millió dollárra rúg. 

Az eljárás során Goldstein vádalkut kötött a nyomozó hatóságokkal és elismerte bűnösségét, ez lehet az oka annak, hogy a maximálisan kiszabható öt év börtön helyett 14 hónapot kapott. 

A tegnapi ítélethirdetésen Goldstein azt mondta: „szégyenkezve állok itt, és furdal a lelkiismeret a bűnök miatt, amelyeket Isten és az emberek ellen elkövettem”. 

A Times of Israel cikke nyomán

(Címlapkép: Goldstein a Fehér Házban, Trump társaságában. Fotó: AP/Evan Vucci)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek