Az őszi ünnepek és a klímaválság: rabbik határok nélkül a Földért

2019. Szeptember 19. / 15:25


Az őszi ünnepek és a klímaválság: rabbik határok nélkül a Földért

Eljött az idő, 5780 a „környezeti megtérés éve lesz. Van, aki beépíti környezetpusztító bűneinket a liturgiába, sokan a klímakatasztrófáról beszélnek majd az Ítélet Napján. Szólnak a sófárok és közeleg a változás ideje. Idén az őszi ünnepek a klímavészhelyzetről szólnak New Yorkban.


Amerika egyre jobban tart a klímaváltozástól a mérések szerint és a zsidók nem képeznek kivételt. A számvetés és a reménnyel elegy szorongás napjaiban, amikor Isten bocsánatát kérő imáinkat, a szlichotot kezdjük mondani, sok rabbinak jut eszébe az emberiségre leselkedő legnagyobb veszélyek egyike.

Az Engesztelés Napi bocsánatkerő, bűnvalló könyörgéseket néhol idén kiegészítették a teremtett világ tönkretételével kapcsolatos bűnvallomással, bocsánatkéréssel. Elnézést kérünk, amiért teleszórtuk az óceánokat műanyag szeméttel, felborítottuk a légköri viszonyokat, irtottuk az erdőket. Amiért tönkretettük a teremtést, amit Isten megalkotott, mi elrontottuk. Számtalan helyen ez lesz a nagyünnepi prédikáció témája is. A klímavédő zsidó aktivista csoportokhoz egyre több egyházi vezető csatlakozik, köztük ortodoxok is.

Sok rabbinak küldték el a zsidó író, Jonathan Safran Foer könyvét, amelynek címe A klíma mi vagyunk. A világ megmentése a reggelinél kezdődik”, vagyis a személyes döntéseinkben.

A zsinagógák vezetése, tagsága csatlakozni tervez a nagy ünnepek előtti napokban, Elul utolsó hetében tartott klímatüntetésekhez.

A tervek és remények szerint az új év az amerikai zsidó közösségek szerint tényleg a megtérés, a környezeti megtérés éve lesz.

Legyen.

Forrás: The New York Jewish Week

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek