Nők a magyarországi nyilas mozgalomban – meghívó online előadásra

2021. Október 12. / 12:54


Nők a magyarországi nyilas mozgalomban – meghívó online előadásra

A Jad Vasem Intézet előadás-sorozatának következő, magyar nyelvű előadásában Pető Andrea mutatja be a „Láthatatlan elkövetők – Nők a magyarországi nyilas mozgalomban” címmel megjelent könyvét” 2021. október 21-én, csütörtökön este 6 órakor. Az előadás ingyenes.

Jelentkezni / IDE KATTINTVA – a Google-kérdőív kitöltésével lehet október 20. szerda éjfélig. 

Az előadás Zoom linkjét a jelentkezést követően, az előadás előtti napokban fogják a jelentkezők e-mailben megkapni. Az előadás időtartam 60 perc + kérdések. Minden kedves érdeklődőt szeretettel várunk!

pető-könyvbemutato-cimlap-cikkbe.png

Az 1944. október 15-i nyilas hatalomátvétel 77. évfordulója alkalmából Pető Andrea, az MTA doktora, a Közép-Európai Egyetem (CEU) tanára mutatja be egyedülálló kutatásának eredményét. Dely Piroska (és a nevéhez fűződő nyilas vérengzés) krimiszerű történetének feltárása kapcsán az előadó arra igyekszik választ találni, mi lehetett az oka a kegyetlenkedésnek, kik voltak az elkövetők, mi történt a vonatkozó népbírósági per során és hogyan alakult az eset emlékezete a háború utáni időszakban? Az előadás képet ad arról is, hogyan és miért vettek részt nők a szélsőséges radikális politikai mozgalmakban, majd hogyan váltak elkövetőkké. Ezek a nők egészen eddig „láthatatlanok” voltak a történetírásban, akárcsak a kollektív és egyéni emlékezetben. Most megismerhetjük a „láthatatlan elkövetők” motivációit, fényképeit, főbb személyiségtípusait, illetve annak okát, miért maradhattak hosszú évtizedeken át „láthatatlanok”.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Megemlékezések
Az emberség útján Radnóti Miklós nyomában
Kultúra
80 éves a Casablanca, de nem öregszik
2022. November 26. / 20:00

80 éves a Casablanca, de nem öregszik