Karácsony Gergely: Kívánok Budapest és egész Magyarország zsidó közösségének békét és fényt!

2023. December 09. / 20:55


Karácsony Gergely: Kívánok Budapest és egész Magyarország zsidó közösségének békét és fényt!

A sötétség régen nem követelt magának akkora teret, mint napjainkban. Az elszabaduló gyűlölet háborúkat robbantott ki, ártatlan életek esnek az értelmetlen gyilkolás áldozatául. – írta Facebook-oldalán Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere a magyar zsidó közösségnek írott hanukai köszöntőjében, amelyben többek között az olvasható: Kívánok Budapest és egész Magyarország zsidó közösségének békét és fényt!

A sötétség régen nem követelt magának akkora teret, mint napjainkban. Az elszabaduló gyűlölet háborúkat robbantott ki, ártatlan életek esnek az értelmetlen gyilkolás áldozatául. A magyarországi zsidó közösség és minden jóérzésű ember számára felfoghatatlan tragédia, ami Izraelben történt, és történik ma is nap nap után.

Sokan zuhannak a tehetetlen reménynélküliségbe. Azt gondolják, csoda kellene ahhoz, hogy a világ újra jobb hely legyen. Hogy ne üljön tort a pusztító gyűlölség. De a csodákban hinni kell. Mert csodák bizony történnek.

Hanuka a csodavárás és a fény ünnepe. 

A világ, Magyarország, így Budapest zsidó közössége a ma kezdődő nyolc napon egy valódi csodára emlékeznek. Arra, hogy a Makkabeusok által megtisztított szentélyben lelt egyetlen napra elegendő olaj nyolc hosszú napon át égett és világította be a szentélyt.

Ezért kell életben tartani a reményt, a hitet, hogy jönnek még jobb idők, hogy valahol a távolban most is ott van a fény. A remény fénye, amely utat mutat mindannyiunknak. Kívánom, hogy a hanukai menóra sorban felizzó lángjai mutassák meg az utat, egy élhetőbb világ felé, ahol szeretettel és tisztelettel fordulunk egymás felé.

Kívánok Budapest és egész Magyarország zsidó közösségének békét és fényt!

Chag Hanuka Sameach!

(Címlapfotó: Végh László / Magya Hang)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek