Jamie Lee Curtis a Cipők emlékművénél Budapesten

2021. Április 26. / 12:10


Jamie Lee Curtis a Cipők emlékművénél Budapesten

A Duna-parti Cipők emlékművéről posztolt egy bejegyzést és több fotót Jamie Lee Curtis a Facebook közösségi portálon. A magyar zsidó származású Tony Curtis világhírű színművész lánya abból az apropóból osztott meg képeket az alkotásról, hogy Joe Biden amerikai elnök hivatalosan is népirtásnak minősítette az örményeknek az Oszmán Birodalomból való tömeges kitelepítését és lemészárlását.

„Nagyon büszke voltam tegnap az elnökünkre, Joe Bidenre, amiért hivatalosan elismerte az örmények ellen az első világháború alatt elkövetett népirtást" – így kezdődik Jamie Lee Curtis amerikai színésznő posztja, amelyet a Facebook-oldalán tett közzé.

A híresség ebből az apropóból látogatott el a Duna-parti Cipők emlékművéhez, amely – mint írja – a náci Nyilaskeresztes Párt által a zsidók ellen elkövetett népírtásra emlékeztet, és azoknak állít emléket, akiket brutálisan a folyóba öltek 1944-45 telén. A színésznő a posztban megemlítette az alkotók – Can Togay és Pauler Gyula – nevét, majd bejegyzését többek között e jelölőszóval zárta:  #proudhungarian (#büszke magyar).

Tony Curtis lányának bejegyzéséhez eddig 13 ezren nyilvánítottak véleményt, több mint 500 hozzászólást kapott, s csaknem 500-an osztották meg. A művésznő korábban magyar zászlóval posztolt oldalán: „Büszke vagyok, hogy ma magyar őseim földjén lehetek" – írta Jamie Lee Curtis. 

A Dohány utcai zsinagóga kertjében található Emanuel-emlékfát a Jamie Lee Curtis édesapja, Tony Curtis által életre hívott Emanuel-alapítvány hozta létre a színész édesapja, a Mátészalkáról New Yorkba emigrált Emanuel Schwartz emlékére 1987-ben. Az alkotás Varga Imre szobrászművész munkája. 

(Címlapkép: Jamie Lee Curtis/Facebook)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek