Hétköznapi és ünnepi tárgyak a herendi porcelánok zalaegerszegi kiállításán

2020. November 08. / 13:38


Hétköznapi és ünnepi tárgyak a herendi porcelánok zalaegerszegi kiállításán

Hétköznapi és ünnepi szertartásosság címet viseli a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. pénteken Zalaegerszegen megnyílt kiállítása, ahol a Viktória királynőnek készült motívumok és a zsidó vallásosság porcelántárgyai is láthatók.

A zalai megyeszékhely Városi Hangverseny- és Kiállítótermében – az egykori zsinagógában – bemutatott kiállítás megnyitóján Jakov Hadas-Handelsman, Izrael magyarországi nagykövete elmondta: a tárlaton keresztül felfedezhetjük a herendi porcelán, a zsidó örökség és Zalaegerszeg történelmi hagyományainak találkozását.

Úgy fogalmazott, hogy a zsidó kultúra és a szertartások eszközei a több ezer éves vallás és a csaknem kétszáz esztendős manufaktúra időtálló műtárgyai, amelyek esztétikai szépségükön felül szimbolikus, mélyebb jelentést is hordoznak.

herend-kaillitas-cikkbe.jpg

Simon Attila, a porcelánmanufaktúra vezérigazgatója azt mondta: a tárlat a néhai alapító, Fischer Mór emléke előtt is tiszteleg. Az ő fejlesztéseinek köszönhetően az 1851-es londoni világkiállításon Viktória királynőnek olyannyira megtetszett egy motívum, hogy egy egész készletet rendelt Herendről, s az azóta a nevét viselő motívumot folyamatosan tovább is fejlesztik.

Hozzátette: ma már nem elég a tradíció, szükség van termékfejlesztésre is. Így a 16 ezer fehér és a négyezer festett termékből 64 millió különböző tárgy születik, amit évente 300-400 új termék egészít ki.

Németh János Kossuth-díjas keramikusművész úgy vélekedett, hogy a kerámiával összehasonlítva a porcelán a nemesebb anyag, aminek előállításához a mai Magyarország területén már nincs megfelelő alapanyag, azt csak külföldről lehet beszerezni. A herendi porcelántermékek ugyanakkor olyan világszínvonalú alkotások, amelyekben "érezni lehet a mesterek lelkét".

A zalaegerszegi kiállításon látható az 1851 óta létező Viktória-minta motívumaival feldíszített nagyméretű ünnepi asztal, továbbá a nemrég Kanadából hazatért judaika kollekció, valamint a herendi legismertebb motívumaival díszített hétköznapi és dísztárgyak is.

A január közepéig látható tárlatot Kiss Szilárd olimpikon pillangógyűjteményének mintegy 1200 darabos válogatása kíséri. (MTI)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Oktatás
Bát Micvá felkészítő Kőszegi Jucival
2020. Október 07. / 16:12

Bát Micvá felkészítő Kőszegi Jucival

Nagy elődeink
Nagy elődeink: Domán Ernő főrabbi (1886 - 1976)

Kommentek