Budapest téglái: gyerekkori rajzoktól a holokausztig

2019. Szeptember 25. / 10:14


Budapest téglái: gyerekkori rajzoktól a holokausztig

Szerző: Kácsor Zsolt

A Facebookon működik egy Budapest téglái című oldal, amelynek létrehozója különleges missziót végez. Felfigyelt rá, hogy a régi falak révén sokat lehet tanulni a város gazdag múltjából, hiszen sok érdekes név és üzenet van a száz éves téglákba karcolva. A híres Anker-palotában nemrég olyan téglákat talált, amelyekre a holokauszt során elpusztított emberek írtak még gyerekkorukban. 


A Budapest téglái című oldal gazdája a napokban közzétett posztjában azt írja, hogy az Anker-palotában talált elég sok téglát, amikre 1910-1920-as években ott működő „Weinberger és Fejér papir kereskedési és könyvkötési üzlet” tulajdonosának gyerekei írtak üzeneteket, akik közül többeket a holokauszt során megöltek.

anker3.jpgLilli egy jó kislány

A tulajdonos Weinberger Ármin, Weinberger Rudolf és Fejér Jenő voltak. Az 1938-ban meghalt Weinberger Árminnak három gyermeke volt: Livia (Lilly/Lilli), Béla és György. 

Livia (Lilly/Lilli) 1908. október 13-án született Budapesten, 1932-ben ment feleségül Steiner Ernőhőz, aki 1936-ban megváltoztatta a nevét „Seresre”. Livia szerencsére túlélte a Holokausztot, a neve az Egyesült Államok Holokauszt Emlékmúzeum adatbázisában szerepel. 

anker4.jpg

Testvére, Weinberger Béla 1907. február 2-án született, 1938-ban vette feleségül Heller Margitot. Béla 1944-ben halt meg, a Jad Vasem a halála időpontjaként 1944. oktober 20-ára teszi „eltűnt” megjegyzéssel. Béla felesége szintén a holokauszt áldozata lett.

Szívszorító olvasni, hogy a később üldözötté vált, s meggyilkolt emberek gyerekkorukban még milyen felhőtlen boldogsággal néztek a jövőbe. Legalábbis erről tanúskodnak az általuk a téglákra írt rajzok, üzenetek. 

Az oldal gazdája azt kéri, hogy akinek több információja van a Weinberger családról, ossza meg vele az értesüléseket. 

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek