A Filmio.hu stílszerűen filmekkel köszönti a születésnapos Kulka Jánost

2021. November 11. / 14:28


A Filmio.hu stílszerűen filmekkel köszönti a születésnapos Kulka Jánost

Ma ünnepli 63. születésnapját Kulka János Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színművész, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja. A Filmio.hu ebből az ünnepi alkalomból a színművész több filmjét műsorra tűzte.


– Születésnapja alkalmából köszöntjük Kulka János Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színészt! Bár eredetileg bölcsésznek készült, végül a Színház-és Filmművészeti Főiskolán kötött ki. „És miután gőzöm se volt róla, mihez kezdjek, kapóra jött a Polák Tücsi nevű osztálytársam ötlete, hogy menjünk el felvételizni a Színművészetire. Jó bulinak tűnt az egész, semmi többnek.” Ebből a „buliból” indult a csodálatos karrier, ami olyan filmeket eredményezett, mint A vizsga, A berni követ vagy a Swing – olvasható a Filmio.hu honlapján abból az alkalomból, hogy ma töltötte be 63. életévét Kulka János.

A Filmio.hu által ajánlott filmek a következők:

A vizsga (2011)

vizsga.jpg

1957. december 24. A zűrzavaros októberi események után az Államvédelmi Osztálynak meg kell győződnie arról, hogy ügynökei közül kiben bízhat meg a jövőben, ezért egytől egyig próbára teszi azok lojalitását. A szép karrier előtt álló tartótisztnek, Jung Andrásnak épp a szenteste hozza el ezt a bizonyos vizsgát: nem is sejti, hogy a szemközti ház egyik ablakából többek között atyai tanítómestere, Markó Pál figyeli, és értékeli minden tettét, minden mondatát.

A berni követ (2014)

bernikövet.jpg

Igaz történetet a XX. század egyik elfelejtett és izgalmas epizódjáról, melyben két fiatalember merész tette ismét az '56-os forradalomra irányította a világ figyelmét. Bános és Ábel – két héttel Nagy Imre kivégzése után – fegyveresen betörnek a svájci magyar nagykövetségre, elbarikádozzák magukat, és a nagykövetet, Koroknait westernfilmeket idéző tűzharcban túszul ejtik. Öngyilkos küldetés ez, de a fiatalemberek eltökélik: a végsőkig kitartanak.

Swing (2014)

swing.jpg

Három elkeseredett, különböző korú nőt egy esős éjszakán egymás mellé sodor az élet, akiket aztán egy kiöregedett dizőz felkarol és létrehozza velük élete utolsó nagy művét, a Swing Angels nevű énekes haknizenekart. A lányok az ötvenes évek női trióinak stílusában egy transzvesztita bártulajdonos és egy hakniszervező menedzser segítségével körbeturnézzák a Balatont. A zenekarral így vagy úgy, egy újabb lehetőséget kapnak az élettől a továbblépésre. A kérdés, hogyan élnek vele.

(Forrás: Filmio.hu)

(CímlapfotóMTI/Balogh Zoltán)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek