Székesfehérvártól a világhírnévig: Lánczos Kornél családjának története

2024. Október 05. / 22:24


Székesfehérvártól a világhírnévig: Lánczos Kornél családjának története

A Székesfehérvári Zsidó Hitközség rendezésében dr. Gergely Anna vetítéssel egybekötött előadására várják a közönséget október 6-án, vasárnap délután 5 órától a hitközség Várkörút 19. szám alatti székházában. A történész a város szülöttéről, Lánczos Kornél világhírű fizikusról, matematikusról, Albert Einstein egyik munkatársáról és családjáról tart előadást, a belépés díjtalan.

Lánczos Kornél 1893-ban született Székesfehérváron zsidó polgári-értelmiségi családban. A család feje dr. Lőwy Károly volt, a Székesfehérvári Ügyvédi Kamara elnöke, aki a Székesfehérvári Izraelita Hitközség és a XI. Községkerület (Fejér és Veszprém megye) elnöki tisztét töltötte be több évtizeden keresztül. 

A Lőwy Károly legidősebb fiaként született Lánczos Kornél a helyi zsidó elemiben, majd Székesfehérváron, a ciszterci főgimnáziumban folytatta tanulmányait. Ezt követően a budapesti és külföldi egyetemeken tanult, tanított, kutatott.

bc040148a47a33267b0b8bcbf25ba3e2.png

A család másik kiváló tagja Lánczos Anna volt, aki orvosi tanulmányai befejezése után gyógyszerész-kutató lett. A család történetében – mint cseppben a tenger – tükröződik a XIX. második felétől a holokausztig ívelő időszak zsidóságának története, amely kiváló értékekkel gazdagította a hazai és az európai tudományt, kultúrtörténetet.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Izrael védelmében
Önvédelmi képzés amerikai zsidó diákoknak
Tudomány
Budapest 1944: halálmenet, munkaszolgálat, deportálás