Ilyen még nem volt: Jiddis hét az Izraeli Kulturális Intézetben

2022. Február 14. / 13:00


Ilyen még nem volt: Jiddis hét az Izraeli Kulturális Intézetben

Szerző: Kácsor Zsolt

A budapesti Izraeli Kulturális Intézet (IKI) olyan különleges programokkal készül a február 21-én kezdődő jiddis hétre, amilyenekre nemigen volt még példa Magyarországon: bepillantást nyerhetünk a „hipszter-jiddis” szubkultúrába, az Izraelben jiddist beszélő ortodoxok életébe, részt vehetünk egyetemi szintű előadásokon a jiddis nyelv történetéről, sőt, klezmerre is jut idő. Interjú LEDNICZKY LÍVIA programigazgatóval (címlapképünkön).

 – Az IKI most először rendez tematikus rendezvényhetet, mi inspirálta a kezdeményezést?
– Tavaly augusztusban kezdtem az IKI-ben dolgozni, akkor az ünnepekre és az első hónapokra koncentráltunk. Ősszel ki kellett találnunk a rövid és hosszú távú stratégiánkat, és decemberre sikerült eljutnunk oda, hogy meg tudtuk tervezni a következő félévet. Szerintem ugyanis egy ilyen jellegű intézményben, mint a miénk, csakis úgy érdemes programokat szervezni és összeállítani, ha már látjuk előre a következő fél év, egy év konkretizálható terveit, s ebbe időben és kapacitásban már belefér a tematikus hetek megszervezése is. S hogy mi inspirálta a jiddis tematikát? Itt élünk, látjuk, hogy milyen rendkívül gazdag és izgalmas a kelet-európai jiddis kultúra, de azt nem szabad szem elől tévesztenünk, hogy az Izraeli Kulturális Intézetnek elsősorban az a feladata, hogy a jiddis kultúra vonatkozásában is az izraeli kötődésekre helyezze a hangsúlyt.

– Mik lesznek a jiddis hét főbb hangsúlyai?
– A február 21-től 27-ig tartó rendezvénysorozatnak három főbb iránya lesz. Az egyik az Izraelben élő, jiddis nyelvet beszélő ortodox közösségek életébe való bepillantás; a másik a jiddis nyelvnek a nyelvtörténeti bemutatása izraeli egyetemi oktatók bevonásával, kitérve a jiddis nyelv száz évvel ezelőtti palesztinai megjelenésére, valamint  az askenáz világ és az arab kultúra közötti kapcsolatokra. 

Ebben a témakörben a téma egyik legfőbb szakértője, Jonathan Mendel professzor tart majd online előadást, s ha személyes megjegyzést tehetek, az ő előadását én magam is nagy izgalommal várom, szerintem nagyon sok újdonságot és érdekességet hallunk majd tőle. Hasonló izgalommal várom Toronyi Zsuzsannának, a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár vezetőjének a workshopját, amelyen jiddis nyelvű kéziratokkal ismerkedhetnek meg a látogatók, emellett egy kapszula kiállítással is készül a múzeum a jiddis hétre. A harmadik fő irány pedig az lesz, hogy – mivel Izraelben a fiatalok között a jiddis a reneszánszát éli – szeretnénk bemutatni a „hipszter-jiddist”. 

Ennek kapcsán vendégünk lesz Mendy Cahan, akit nálunk sokan a Saul fia című film kapcsán ismernek, hiszen ő volt a mű jiddis jeleneteiért felelős szakembere. De Mendy Cahant most nem erről a filmről fogjuk kérdezni, hanem a Tel-Aviv-i buszpályaudvar egykori épületében általa létrehozott, Young Yiddish Project nevű kulturális központról és az alulról jövő kulturális kezdeményezésekről.  S ha már a „hipszter-jiddist” említettem, a tematikus héten szervezünk egy jiddis nyelvű jógaórát is, amilyen tudtommal még sosem volt Magyarországon. Természetesen nem maradhat el a klezmer sem, szóval a rendezvénysorozat Jávori Ferenc  „Fegya" koncertjével zárul majd az Eötvös 10 Művelődési Házban. Az Osztrák Kulturális Fórummal együttműködve hegedű- és zongoraestet is szervezünk a Bécsi Filharmónikusok vezető hegedűsének közreműködésével, amelyen osztrák zsidó szerzők művei szólalnak meg. Lesz továbbá „gasztro-workshop” a Gólem Színházban, ahol Borgula Andrással együtt hagyományos jiddis ételeket lehet majd főzni és persze kóstolni. Nagy örömömre szolgál, hogy ilyen sok intézmény közreműködésében valósul meg ez a hét. 

– Feltűnő, hogy több olyan programot felsorolt, amilyen még nem volt Magyarországon!
– Tudatosan terveztük úgy a tematikus hetet, hogy valami újat, valami szokatlant mutassunk fel. Ennek egyrészt az az oka, hogy természetesen minél izgalmasabb és érdekesebb programkínálattal várjuk a közönséget, másrészt pedig a tematikus hetek elindításával hagyományt szeretnénk teremteni. Azaz nagyon fontos, hogy az első olyan érdekes legyen, hogy a többit már a közönség is olyan izgalommal várja, mint mi magunk. 

– Idén lesz még más tematikus hét is?
– Igen, mert 2022-re hármat terveztünk be. Nyár elején szervezünk egy szefárd hetet, ősszel pedig az izraeli gazdaságról, az izraeli startup cégekről, gyógyszeriparról és high-technológiák bemutatásáról szeretnénk egy tematikus hetet összeállítani.

iki.jpg

PROGRAMOK

Február 21-e, hétfő:
18 óra: Mea She'arim kiállításmegnyitó
18 óra 30: Komoróczy Szonja: Tények és tévhitek a Shtisel sorozatból

Február 22-e, kedd:
18 órától 19 óráig: Jiddis jóga: mozgás és nyelvtanulás egyben (online)
19 órától 20 óra 30-ig: Daniel Ziss: Thieves Language – angol nyelvű nyelvtörténeti előadás 

Február 23-a, szerda:
18 órától 19 óra 30-ig: Askenáz konyha – főzőkurzus Borgula Andrással a Gólem Színházban
19 órától 20 óra 30-ig: The Young Yiddish Project: alternatív kulturális terek – online beszélgetés Mendy Cahannal 

Február 24-e, csütörtök:
16 óra 30-tól 18 óráig: Jonatan Mendel: Palestinian Yiddish in 18th century (online előadás)
18 óra: a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár kapszulakiállításának megnyitója 

Február 26-a, szombat:
19 órától 20 óráig: Osztrák zsidó zeneszerzők művei. Közreműködik: Jekatyerina Frolova (hegedű), Andrea Linsbauer (zongora), Benjamin Harasko (ének),  Osztrák Kulturális Fórum.
20 órától 21 óra 30-ig: Jiddis kvíz- est az Irish Pubban 

Február 27-e, vasárnap:
17 órától 18 óráig: Jiddis kéziratolvasás – Toronyi Zsuzsanna workshopja,  Magyra Zsidó Múzeum és Levéltár
19 órától 20 óra 30-ig: Jávori Ferenc „Fegya” és Gazda Bence, a Budapest Klezmer Band művészeinek zárókoncertje az Eötvös10 Művelődési Házban.

Egyes programokra korlátozott a férőhely, a szervezők ezért azt kérik, hogy ezen az internetes felületen biztosítsák a helyüket előzetes regisztrációval!

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek