Binjomin rabbi: „Lág BáOmer – pontosan mikor ér véget a gyász?"

2024. Május 24. / 12:18


Binjomin rabbi: „Lág BáOmer – pontosan mikor ér véget a gyász?"

– Ebben az évben Lág BáOmer vasárnapra esik. Ilyenkor a nap különlegessége és az azt megelőző szombat tisztelete mintegy „összeadódik”, ezért már pénteken napközben megborotválkozhatunk – írja Szántó-Várnagy Binjomin, a Bét Jehuda közösség rabbija.

Az omerszámlálás napjaiban tartott gyászszokások ügyében eltér az egyes közösségek szokása. Vannak, akik Peszách és Sávuot között végig gyászolnak. Vannak, akik csak a Peszáchot követő újholdtól kezdik el. Mások – így a mi, askenáz közösségeink is – Peszách után azonnal elkezdik, és Lág BáOmer napján, a 33. napon be is fejezik. 

Azok a férfiak, akik egész évben rendszeresen borotválkoznak, szokatlannak érezhetik ebben az időszakban a megnövesztett szakállukat, és már várják a különleges napot, amikor végre megborotválkozhatnak. 

De pontosan mikor is? 

A legtöbb évben az askenáz közösségekben szigorítanak, és csak Lág BáOmer napján hagyják abba a gyászt, nem pedig annak előestéjén. A zsidó nap ugyanis este kezdődik. Ha például Lág BáOmer szerdára esik, akkor a nap maga kedden este kezdődik el, a csillagok feljövetelekor. Ennek ellenére a szokás az, hogy szerda reggel előtt még továbbra sem borotválkozunk vagy hallgatunk zenét. Ebben az évben azonban Lág BáOmer vasárnapra esik. Ilyenkor a nap különlegessége és az azt megelőző szombat tisztelete mintegy „összeadódik”, ezért már pénteken napközben megborotválkozhatunk.

Szántó-Várnagy Binjomin rabbi írását teljes terjedelmében az Omek magazin legfrissebb számában olvashatják el az Orti.hu oldalon.

Forrás: Omek magazin/Orti.hu

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek