Beléptünk hesván havába – Hódes Tov!

2023. Október 17. / 09:52


Beléptünk hesván havába – Hódes Tov!

Hesván a zsidó naptár egyik legkülönlegesebb hónapja, tekintettel arra, hogy a szent szombatokon kívül egyetlen vallási ünnep sem esik erre az időszakra – kivéve etióp hittestvéreink Szigd nevű ünnepét. Igaz, egy emlékezetes dátum mégis akad: hesván hónapban van Ráhel ősanya halálának évfordulója.

A nagy őszi ünnepek lezárultával különösen eseménytelennek tűnik hesván hónapja, igaz, oly sok mindenen vagyunk túl, hogy ránk is fér a pihenés. Az eseménytelensége miatt marhesvánnak (keserű hesvánnak) is nevezik, de azért tartogat számunkra két érdekességet ez a hónap is.  

Az egyik hesván hetedike, azaz Zájin Hesván, amelyet az izraeli törvényhozás állami ünnepnappá nyilvánított (hesván 7-e a polgári időszámítás szerint idén október 22-re esik). Ekkor van az „alija ünnepnapja” (יום העלייה), így a kneszet döntésének értelmében Izraelben állami ünnepségekkel, rendezvényekkel és iskolai megemlékezésekkel tisztelik meg a hazatérőket. 

A másik nevezetes nap hesván tizenkettedike (idén október 27-re esik), a zsidó hagyomány szerint ugyanis ezen a napon halt meg Ráhel ősanya, Jákob ősapa felesége. Jákob a feleségét Bét-Lehemben – a későbbi Betlehemben – temette el, és a sírja fölé emelt kőépület népszerű imádkozóhely lett a zsidók körében. A legtöbben természetesen Ráhel halálának napján, azaz hesván hónap tizenkettedikén gyűltek össze itt.

Jichak Rabin  miniszterelnök meggyilkolásának szomorú évfordulója is erre a hónapra esik: a politikust huszonnyolc évvel ezelőtt – a polgári időszámítás szerint 1995. november 4-én – ölte meg egy merénylő.

Habár a bevezetőben azt írtuk, hogy egy vallási ünnep sem esik erre a hónapra, azt azért meg kell említenünk, hogy etióp hittestvéreink a Jom Kippur  utáni ötvenedik napon, hesván hónap 29-én tartják meg a Szigd elnevezésű ünnepet (az arámi eredetű szigd  szó magyarul meghajlást jelent). 

Hódes Tov minden kedves hittestvérünknek!

(Címlapkép: Valentin/Pixabay)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek