A rabbi válaszol: Szabad-e szombaton oltásra menni?

2021. Március 03. / 17:02


A rabbi válaszol: Szabad-e szombaton oltásra menni?

Szerző: Kácsor Zsolt

Előfordulhat az a helyzet, hogy sábesz idejére kapunk időpontot a koronavírus elleni oltásra. De szombattartó zsidó ember beoltathatja-e magát a zsidóság szent napján? Erről dr. Frölich Róbertet, a Dohány utcai zsinagóga főrabbiját kérdeztük, és nem áruljuk el előre, hogy mit válaszolt, mert az érvelése ugyanolyan fontos, mint a válasza!


– Tételezzük fel, hogy vallásos zsidó ember szombatra kap időpontot koronavírus elleni oltásra. Elfogadhatja?
– Erre kétféle válasz képzelhető el: egy helyeslő és egy tagadó. A tagadó válasz az, hogy a szombat szentségébe az oltakozás nem fér bele. Nem fér bele, hogy az ember felüljön a buszra vagy beüljön az autójába, és elmenjen oltakozni. Az ortodoxia, vagy  a szigorúan, mereven vallásos közösségek ezt a megoldást választanák. De mit is mond Mózes? Azt mondja, hogy vigyázzatok nagyon a lelketekre! Ez azt jelenti, hogy az embernek mindent el kell követnie a fizikai és szellemi egészségéért. Nem véletlen, hogy ebből eredeztethető a pikuach nefes, az életmentés fogalma: az életmentés „eltolja a szombatot”. Az ember inkább szegjen meg egy szombatot, hogy megtarthasson sok másikat. Én tehát azt gondolom, hogy nemcsak lehet oltakozni szombaton, de kötelező. 

– De milyen körülmények között? Hogyan? Nyilván nem ülhetünk autóba, hogy elmenjünk az oltópontra.
– Ezt sem gondolnám, hogy ne ülhetnénk autóba. Ha az oltópont járótávolságon belül van, akkor gyalogoljon el, s vigye magával a szükséges igazolványokat is, hiszen ezek szükséges kellékek. Ha az oltópont a város másik végén van, akkor rabbiként az a tanácsom, hogy a lehető legkevesebb jármű igénybe vételével ugyan, de oda kell menni. Ha autóval, hát autóval, és a lehető legrövidebb úton.

– Meg is kérhetünk valakit, hogy vigyen el minket autóval?
– Nem, ez már annyira nem fér bele, tudniillik a busz tőlem függetlenül is jár. Akkor is dolgozik a sofőr, ha én nem szállok fel. De a szomszédom már miattam dolgozna, ha megkérném, hogy vigyen el. Ez tilos.

– És mi a helyzet az adminisztrációval? Aláírhatunk az oltóponton?
– Igen. Ami a procedúrához kell, azt el lehet végezni. Legfeljebb a jobbkezesek írjanak alá ballal, a balkezesek pedig jobb kézzel. Hangsúlyozom még egyszer: az élet védelme szempontjából a sok tilalom majdnem mind föloldható.

– Köszönöm a választ! Igaz, meglepődtem, mert azt hittem, hogy nemleges lesz.
– Nemet mondtam volna, ha arról lenne szó, hogy szombaton beoltassam-e a gyereket rubeola ellen. A gyereket be lehet oltani máskor is. Azt kell megérteni, hogy speciális helyzetben vagyunk, az elmúlt száz évben ilyen speciális helyzet nem volt, mint most. Rabbiként és magánemberként azt gondolom, hogy speciális helyzetben speciális szabályozók érvényesek. Miután mindent el kell követnünk azért, hogy ne kapjuk el ez a betegséget, ha szombatra kapunk időpontot, akkor fogadjuk el!  Az életmentő oltást a sábesz miatt ne mondjuk le, mert ki tudja, mikor kerülünk megint sorra?

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Izrael
Ma este a terroristák ismét támadták Izraelt
Kultúra
Gaudiopolis, avagy a hatalom a gyerekek kezében van
Pészach
Pészachi időpontok hétvégére
2021. Április 02. / 12:24

Pészachi időpontok hétvégére

Kommentek