A MAZSIKE 35 éves lett – skajach!

2023. November 18. / 22:02


A MAZSIKE 35 éves lett – skajach!

A Magyar Zsidó Kulturális Egyesület (MAZSIKE) 1988. november 20-án alakult meg azzal a céllal, hogy erősítse, megújítsa Európa egyik legnépesebb zsidó közösségének identitását. Az évforduló napja szinte egybeesik Budapest egyesítésének 150. évfordulójával, így Kirschner Péter MAZSIKE-elnök ünnepi írása egyszerre szól a zsidó kulturális egyesület megalakulásáról és a fővárosról. 

A napokban ünnepli Budapest a városegyesítés 150. évfordulóját. Pest, Buda és Óbuda egyesüléséből megszületett az igazi főváros. Ahhoz, hogy rangjához és feladatához méltó nagyvárossá váljon, Budapest vezetését mindenben segítő kormányzati együttműködésére volt szükség.

De ez kevés lett volna, ha polgárai nyelvi, vallási és társadalmi hovatartozásra való tekintet nélkül nem fognak össze Budapest fejlesztése, társadalmi és kulturális életének gyarapítása érdekében.

Talán ez is motiválta azokat, akik egy évszázad elteltével úgy érezték, hogy Budapest zsidó kulturális örökségének ápolása fontos, ezért kezdeményezték a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület megalakítását, hogy Európa egyik legnépesebb zsidó közösségének identitását megerősítsék, megújítsák.

347285871_1354406885120573_7366082283180158441_n.jpg

A két születésnap egybeesése véletlen. Az viszont korántsem, hogy a város vezetése elkötelezett a Budapest zsidó örökségének, értékeinek megőrzése, gyarapítása ügyében. A Magyar Zsidó Kulturális Egyesület elsőként lehetett partnere a fővárosnak. Nem feledve, hogy egyesületünk küldetése, vállalása és az elmúlt 35 évben végzett munkája ugyanilyen fontos a vidéki és határon túli zsidó közösségek identitásának erősítésében, kulturális hagyományaik ápolásában.

Ebben az évben nem tartunk látványos születésnapi programokat. Ennek okait talán nem kell magyarázni. Ugyanakkor minden olyan program a Budapest 150 évfordulós eseményeiben, az őszi-téli zsidó ünnepnapokon, ahol láthatóvá válik mindaz, amit a zsidó közösség a fővárosnak és az Magyarországnak adott, a mi születésnapi ünnepünk is.

A születésnapi és a hanukai gyertyák lángjai ebben az évben egyszerre lobbannak majd fel december 10-én, a Budavári Eltemetett Zsinagóga emléktáblájánál.

Tartsanak velünk! Ünnepeljünk együtt és készüljünk a következő évek, évtizedek kihívásaira, a MAZSIKE építkezésére.

Kirschner Péter

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek