Ünnep előtt: „Forduljunk most a gyermekek felé”

2021. Szeptember 27. / 14:36


Ünnep előtt: „Forduljunk most a gyermekek felé”

Az őszi nagyünnepek zárásaként beköszöntő Szimhát Tóra ünnepén különös figyelemmel fordulunk a gyermekek felé. Hiszen ők a zálogai annak a folytonosságnak, a Tóra újrakezdésének és a zsidó élet szakadatlan körforgásának, amiről maga az ünnep szól. Efrájim Mirvis főrabbi írását ajánljuk.


„Ábrahám olyan volt, mint egy etrog." 

A Midrás e meghökkentő kijelentése magyarázatért kiált, hiszen a válasz nemcsak Ábrahám pátriárka életére és személyiségére világít rá, hanem arra is, hogy e kihívásokkal teli időszakban milyen törekvésekkel kell fordulnunk zsidó gyermekeink felé – írja a The Jewish Chronicle hasábjain megjelent ünnepi cikkében Efrájim Mirvis főrabbi. 

S hogy miért lehetett Ábrahám olyan, mint egy etrog? 

Nos, ez a gyümölcs egészen lenyűgöző tulajdonságokkal bír: egyrészt soha nem esik le az ágról, még akkor sem, amikor már megérett, másrészt tehát mindaddig folyamatosan kapcsolatban marad a gyökerekkel, az életet adó forrásokkal, míg le nem szedik a fáról annak érdekében, hogy onnantól kezdve spirituális célokat szolgáljon. 

Így tehát az etrog nem más, mint az eltökélt elkötelezettség, a hűség és folytonosság szimbóluma, és éppen ezek a tulajdonságok voltak hitünk alapítójának, Ábrahámnak is a legfontosabb jellemzői. És éppen a folytonosság a Szimhát Tóra egyik központi eleme, hiszen ilyenkor befejezzük ugyan a Tóra olvasását, de rögtön el is kezdjük elölről. 

Annak érdekében, hogy ezt az ünnepet a gyermekeink is élvezzék, nagy erőfeszítéseket szoktunk tenni. A vállunkra ültetjük őket éneklés és táncolás közben, mézédes süteményekkel kényeztetjük őket Dávid király zsoltárai szerint, s meghívjuk őket, hogy legyenek részesei annak a gyönyörű szokásnak, amikor egy nagy imakendő alatt összegyűlve mondunk áldást az ősatyák, Ábrahám és Izsák tiszteletére. 

Ez az áldás a zsidó folytonosságért fohászkodik: azért, hogy miképpen mi is hűségesen újra és újra belevágtunk a Tóra olvasásába, úgy a következő generáció is hasonlóan megfelelhessen az Ábrahámtól Izsákra áthagyományozott előírásoknak és folytathassa, továbbadhassa azokat. Milyen megható ez az áldás, amikor egy szülő azt kéri:  elődeink évezredekre visszanyúló értékei legyenek meghatározók a mi gyermekeink számára is!

Ezért fontos, hogy a gyermekeink „etrognak” lássanak minket is. Vagyis olyan zsidóknak, akik nem szakadtak el a gyökereinktől, s ezzel példát mutatnak a saját gyermekeiknek is. A zsidó élet folytonosságát ünnepelő Szimhát Tóra ünnepán fordítsunk különös gondot arra, hogy megfelelő példát mutassunk gyermekeink és az elkövetkező generációk számára.

(Címlapfotó: Nati Shohat / Flash90)

(Efrájim Mirvis főrabbi írását tömörítve és rövidítve adtuk közre, a teljes cikk IDE KATTINTVA olvasható angol nyelven.)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek