A moszkvai főrabbi ukrajnai menekültekhez látogatott Magyarországon

2022. Június 09. / 19:37


A moszkvai főrabbi ukrajnai menekültekhez látogatott Magyarországon

Az Izraelben tartózkodó Pinchas Goldschmidt moszkvai főrabbi a héten azzal került be a világlapokba, hogy nem engedett az orosz politika nyomásának, és nem volt hajlandó támogatni Oroszország Ukrajna elleni agresszióját. Korábban nem volt szabad nyilvánosságra hozni, de most elárulhatjuk: a karakán kiállást tanúsító főrabbi márciusban Magyarországon töltött egy hetet, hogy Radnóti Zoltán főrabbi társaságában az ukrajnai menekültek felől tájékozódjon.

Mint arról beszámoltunk: a The Times of Israel című angol nyelvű izraeli hírportál szerint hónapok óta Izraelben tartózkodik Pinchas Goldschmidt moszkvai főrabbi, aki egyelőre nem is kíván visszatérni Oroszországba, ugyanis az orosz hatóságok nyomást gyakoroltak rá, hogy támogassa Oroszország Ukrajna elleni invázióját. Pinchas Goldschmidt – aki 1993 óta tölti be a moszkvai főrabbi tisztséget – nem engedett az orosz politika nyomásgyakorlásának, ezért inkább külföldre távozott. 

Miután nyilvánosságra került Pinchas Goldschmidt holléte, így már mi is beszámolhatunk róla, hogy a főrabbi március első felében egy hetet Magyarországon töltött. Az itt tartózkodásáról Radnóti Zoltán főrabbi, a budapesti Rabbiság vezetője számolt be honlapunknak.

– Pinchas Oroszországból Törökországon keresztül érkezett Budapestre, s már az érkezése előtt felvette velem a kapcsolatot annak érdekében, hogy találkozzunk, hiszen régóta ismerjük egymást, korábban többször jártam már nála Izraelben, mondhatni baráti kapcsolatban vagyunk – mondta Radnóti főrabbi. 

Elmondása szerint Pinchas Goldschmidt elsősorban arra volt kíváncsi, hogy milyen körülmények között vannak, s milyen támogatásban részesülnek az Ukrajnából Magyarországra menekült hittestvéreink, úgyhogy nemcsak Budapesten keresett föl számos menekültet, de ellátogatott a keleti határszélre is. 

– Nagyon sok időt töltöttünk együtt – tette hozzá Radnóti Zoltán –, s most már elmondhatom azt is, hogy a főrabbi számára szerveztem egy személyes, magánjellegű találkozót Erdő Péter bíboros-érsekkel. 

20220310_194301.jpgA moszkvai főrabbi Erdő Péter bíboros-érsek társaságában

Erdő Péteren kívül a moszkvai főrabbi Budapesten találkozott a Zsidó Világkongresszus (World Jewish Congress – WJC) több kelet-európai vezetőjével, akikkel az ukrajnai menekülteknek nyújtható támogatások formáiról, lehetőségéiről tárgyalt. A moszkvai főrabbit a magyarországi látogatására elkísérte a Bechadrei Haredim című izraeli ultraortodox lap tulajdonosa is. (Az újság honlapja itt elérhető.)

Radnóti Zoltán hangsúlyozta: Pinchas Goldschmidt a szívén viseli a neológia sorsát, és rokonszenvezik a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségével, sőt, a Mazsihisz érdekében már több nemzetközi fórumon fejtett ki lobbitevékenységet. Többek között közbenjárt annak érdekében is, hogy az ortodox rabbitanácsban a jövőben neológ rabbik is helyet kaphassanak. 

(Címlapkép: a moszkvai főrabbi ukrajnai menekültek életkörülményeiről tájékozódik az ellátásukat segítő szervezetek képviselőinél Magyarországon 2022 márciusában)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Mazsihisz hírek
Radnóti főrabbi: Miért volt  sportellenes a zsidóság?
Hírek, lapszemle
Vandálok fújták le Anne Frank amszterdami szobrának talapzatát