Tudományos ,,reflektorfény" Josephus Flaviusra Komáromból

2022. Május 10. / 15:10


Tudományos ,,reflektorfény" Josephus Flaviusra Komáromból

Josephus Flavius (i. sz. 37–100) – héber nevén Joszéf ben Matitjáhu – egészen kivételes életpályát futott be: zsidó szabdságharcosból lett Vespasianus császár bizalmasa. Küldetésének azt tartotta, hogy a zsidó kultúrát bemutassa a római olvasóknak, így alakja és műve az ókortörténészek és a teológusok számára is megkerülhetetlen. Most egy komáromi tudományos műhely rendezett konferenciát róla, amelyen részt vett Tal Ilan izraeli történész is.

Jelentős nemzetközi, angol-német nyelvű konferenciának adott otthont a Selye János Egyetem (SJE). A tanácskozás előadásaiból készített kötetet nyugat-európai könyvkiadó fogja kiadni – írja a szlovákiai magyar nyelvű Új Szó című lap. 

A maga nemében Európában egyedülálló intézet létrejötte mögött részben az állt, hogy Magyaroszágon nem nagyon folynak Josephus Flaviust érintő kutatások, miközben ez Nyugat-Európában elég komoly tudományos irányzatot jelent. A komáromi intézetben két évnyi működés után úgy érezték, megérett a helyzet arra, hogy nemzetközi tanácskozást tartsanak. Tal Ilan és Steve Mason személyében két olyan szakembert sikerült meghívniuk, akik a témakör nagy tekintélyű és tudású kutatói a nemzetközi tudományos életben. 

Kókai-Nagy Viktor, a SJE Református Teológiai Karának oktatója, a két éve alapított Josephus Kutatóintézet vezetője a lapnak elmondta: „szerettünk volna egy olyan konferenciát szervezni, amely során bemutatjuk azokat a kutatókat, akik Jospehus-szal foglalkoznak, hogy kapjon egy kis reflektorfényt az, hogy a magyar nyelvterületen is van egy ilyen kutatóbázis“.

Az intézet további terveiről beszámolva Kókai-Nagy Viktor elmondta: szlovák nyelvű publikációkban is gondolkodnak, ugyanis Josephus Flavius műveinek nincs szlovák fordítása, ezért komoly űrt tudnának betölteni a kiadványok. Eddigi eredményeiket két magyar nyelvű konferencia és tanulmánykötet jelzi.

Az Új Szó cikke teljes terjedelmében itt olvasható.

(Címlapkép: Josephus Flavius szobra)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek