Zsidó emlékhelyek, létesítmények újulnak meg Kelet-Magyarországon

2018. December 03. / 19:37


Zsidó emlékhelyek, létesítmények újulnak meg Kelet-Magyarországon

széchenyi-2020-logó-cikkbe.jpg

Ismertették a Magyar zsidó örökség útja Kelet-Magyarországon – ortodox zsidó emlékhelyek bemutatása című projektet hétfőn a miskolci zsinagóga melletti imateremben.


Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI

„Befektetés a jövőbe” 
GINOP-7.1.4-16-2016-00002

 „Magyar Zsidó Örökség Útja Kelet-Magyarországon” – Orthodox Zsidó Emlékhelyek Bemutatása
Kedvezményezett neve: Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége
A szerződött támogatás összege: 1 413 782 161 Ft
A támogatás mértéke (%-ban): 100 %

fejlesztesi_Logo.jpg

A helyi zsidó közösség a város vezetésével közösen ünnepelte a Hanuka második napját Miskolcon, ahol bemutatták a „Magyar Zsidó Örökség Útja Kelet-Magyarországon” elnevezésű, több helyszínből álló, a Magyar Kormány támogatásával induló turisztikai projektet.

Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) elnöke az eseményen kiemelte, hogy uniós forrásból, kormányzati támogatással, összesen 1,4 milliárd forintból az ország öt településén zsidó vallási, kultikus és idegenforgalmi létesítmények újulnak meg, a munka a jövő év első harmadában kezdődik és várhatóan két évig tart.

Mint mondta, olyan, hosszú távon is fenntartható idegenforgalmi szolgáltatások létrehozása a cél, amelyek megőrzik és bemutatják a keleti régió zsidóságának háború előtti kulturális, vallási és történelmi örökségét. A szándék az volt, hogy a szolgáltatások kialakítása és üzemeltetése növelje a térség idegenforgalmát, munkahelyeket teremtsen - tette hozzá.

Makón egyebek mellett a zsinagógát újítják fel, információs pontot alakítanak ki, megépítik a temetőbe vezető utat. Nyírtasson zarándokközpont épül. Nagykállón imaszobát alakítanak ki, valamint emlékhelyet Taub Eizik Izsák csodarabbi tiszteletére. Sátoraljaújhelyen vendégszállás és látogatóközpont létesül, Miskolcon pedig a zsidó közösség együttműködésével kiállítóközpontot alakítanak ki. Cél az is, hogy Miskolcon és Sátoraljaújhelyen megteremtsék annak a lehetőségét, hogy a létesítmények osztálykirándulások helyszínei is lehessenek.

Heisler András kitért arra, hogy a világ minden tájáról, de elsősorban Izraelből, az Egyesült Államokból és Kanadából várhatók zarándokok ezen az öt helyszínen. Hozzátette: a 21. századi öntudatos zsidó léthez hozzátartozik a múlt megismerése, megértése és emlékének ápolása is. A projektek megvalósítására a Mazsihisz vezetésével konzorcium jött létre.

Kiss János (Fidesz-KDNP), Miskolc alpolgármestere ismertette a város zsidóságának történetét, majd azt mondta: ez a turisztikai projekt újabb elemmel teszi gazdagabbá Miskolc belvárosát. A városnak gyarapodást, épülést és a kulturális élet fellendülését hozták a történelmi egyházak, amelyekkel Miskolc hagyományosan jó kapcsolatot ápol évszázadok óta. A zsidó örökség bemutatásával egyszerre emlékezik a múltra a város, és változtatja meg a jelent, építi a jövőt – tette hozzá.

Az előadást követően dr. Kiss János és Markovics Zsolt főrabbi és Heisler András közösen gyújtott gyertyát Hanuka második napja alkalmából. (Mazsihisz/ MTI)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek