Gyász: elhunyt Goldberger Ernő, a Beregszászi Zsidó Hitközség elnöke

2021. Április 04. / 20:59


Gyász: elhunyt Goldberger Ernő, a Beregszászi Zsidó Hitközség elnöke

Goldberger Ernő 1954. április 12-én született, Munkácson. Zápszonyban élt szüleivel és testvérével, Lászlóval. Szülei Holokauszt túlélők voltak, 1997-ben vándoroltak ki Izraelbe. Testvére László Izraelben él családjában 1990-től.

goldberger-ernő-1.jpg

1976. május 29-én kötött házasságot feleségével, Ilonával s Beregszászba költöztek. Egy gyermekük született, Lívia, s egy unokájuk van, Friderika.

A beregszászi vasgyár tervezési részlegén dolgozott, majd a vasöntödében volt osztályvezető, beszerző s raktáros, 2004-ben vonult nyugdíjba.

2000-től a Chesed Spira egyesület beregszászi járási kirendeltségének vezetője. 2001-től a beregszászi hitközség elnöke.

2021. március 31-én hunyt el, 2021. április 2-án vettünk búcsút tőle a Beregszászi Zrínyi utcai zsinagóga udvarán s Menahem Mendel rabbi temette a beregszászi zsidó temetőbe. Mély fájdalommal búcsúztatták a Kárpátaljai zsidó közösség képviselői Ungvárról, Munkácsról, Husztról, Nagyszőlősről, a Chesed Spira egyesület, a „Shalom Alapítvány” Civil Szervezet s a helyi beregszászi zsidó közösség.

Goldberger Ernő aktív részt vállalt a beregszászi Zrínyi utcai zsinagóga felújításában, a munkálatokat folyamatosan felügyelte, kontrollálta. Állandó jelenléte és munkássága kulcsfontosságú volt a közösség életében. Összefogta a helyi zsidó közösséget, irányította a hitéletet. A szombati minjent az ő vezetésével zajlott. Az ünnepeket méltóan ünnepelték meg.

Hiánya hatalmas veszteség a Beregszászi Zsidó Hitközségnek, s a Kárpátalja zsidóságának egyaránt. A helyi magyar anyanyelvű közösség kiemelkedő vezetője volt. Aki hozzá fordult, segítségével lehetőségéhez mérten támogatta.

Aktív részt vállalt a zsidó kultúra, vallás, hagyományok és történelem megismertetésében. A turisták, iskolás és diák csoportok megkeresésére szívesen beszélt a közösség múltjáról, jelenéről és szokásairól. Közreműködött a Kárpátaljai Zsidó Napok megszervezésében, több alkalommal is helyszínt biztosítva a kulturális rendezvénynek.

A „Shalom Alapítvány” Civil szervezet ez úton fejezi ki részvétét a gyászoló családnak s a beregszászi zsidó hitközségnek.

Emlékéből fakadjon áldás!

Vays Joseph, a „Shalom Alapítvány” Civil szervezet elnöke
Togyeriska Erika, a „Shalom Alapítvány” Civil szervezet igazgatója

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kultúra
Az örökmozgó bálványok mozdulatlansága
Élet + forma
Jamie Lee Curtis a Dohány utcai zsinagógában
Megemlékezések
Ma van a tragikus ,,második zsidótörvény" évfordulója

Kommentek