125 éve született az edzőkirály: Guttmann Béla

2024. Január 28. / 12:05


125 éve született az edzőkirály: Guttmann Béla

„Az ellenfél már gyakorlatilag halott, simán nyertek, rúgtok neki egy ötöst” – mondta Béla bácsi azoknak a portugál játékosonak, akik ellen éppen 3:2-re vezetett a Real Madrid. A meccs végén a portugálok 5 góllal győztek. És ez csak egy történet a sok legendás sztori közül az 1899. január 27-én született Guttmann Béláról, a „Guttmann-átok” névadójáról.

Amint azt Hegyi Iván sportújságíró írta a Nyolcadik Béla király című cikkében, Guttmann Bélát már harmincéves korában is bácsizták még a nála húsz esztendővel idősebbek is, amit Béla bácsi a polgári foglalkozásával magyarázott: „civilben” ugyanis tánc- és illemtanár volt. Állítólag mindig olyan kifogástalan eleganciával öltözött, mint egy angol herceg. Azt mesélik, hogy amikor a tánciskolájában egy újságíró felkereste, Guttmann Béla szabadkozott, amiért ingujjban fogadja, úgyhogy megfürdött, átöltözött, és hamarosan makulátlan külsővel jelent meg az interjúra a közeli kávéházban. A róla szóló blogban írják, hogy amikor Guttmann Béla már a bécsi Hakoah Wien csapatánál játszott, a  magyar sportsajtóban pikírt módon megjegyezték, hogy ő Bécsben arról híres, hogy neki van a legszebb selyempizsamája. A froclizásra válaszul Guttmann elhatározta: ha a Hakoah legközelebb Budapesten játszik, akkor a nevezetes pizsamában fut ki a pályára.

Guttmann Béla újságírók gyűrűjébenGuttmann Béla újságírók gyűrűjében

A nevezetes pizsama tulajdonosa 1899. január 27-én született Budapesten zsidó családban. Válogatott labdarúgó lett belőle, de nem ezzel vált híressé, hanem edzői munkájával: négy évtizedes szakvezetői pályafutása alatt tíz országban dolgozott. Magyarországról azért ment el, mert összeveszett egy másik futball-legendával: Puskás Ferenccel. Persze, erről is van egy jó sztorija: Guttmann éppen a Kispest trénere volt, amikor egy győri mérkőzésen le akarta cserélni a pályáról Patyi Mihályt. Puskás Öcsi azonban közbeszólt: „Nem mész sehova!”. Erre föl Béla bácsi fölállt a kispadról, fölült a lelátóra, a meccs után pedig otthagyta a klubot, és külföldre szerződött. Aligha bánta meg, hiszen bejárta a világot Brazíliától kezdve Portugáliáig. Ő fedezte föl a később világhírűvé vált mozambiki labdarúgót, Eusébiót, ő segítette hozzá a brazilokat az 1958-as világbajnoksághoz, a portugál Benficát pedig egymás után kétszer vezette győzelemre a Bajnokok Ligája (BL) elődjében, a Bajnokcsapatok Európa Kupájában (BEK).  

Eusébio és Guttmann BélaEusébio és Guttmann Béla

A bevezetőben már említett, híres eset 1962-ben, Amszterdamban történt, ahol a BEK-döntőben a Benfica ellenfele a Real Madrid volt, amelyben – ilyen a pesti sors – ott játszott az a Puskás Ferenc, aki miatt Guttmann annak idején otthagyta a Kispestet. A Real az első félidőben három góllal vezetett – nota bene mind a hármat Puskás Öcsi rúgta Béla bácsi csapatának. A szünetben az öltözőben Guttmann mester azonban azt mondta a játékosainak:  „Az ellenfél már gyakorlatilag halott, simán nyertek, rúgtok neki egy ötöst”. Nem, nem az edző esze ment el, hanem a játékosok lelkesedése jött meg: a mérkőzés végén a Benfica 5:3-ra győzött. 

E csapattal kapcsolatos a futball világában „Guttmann-átoknak” nevezett jelenség is, amelynek eredete állítólag az, hogy a BEK-győzelem után Béla bácsi extra prémiumot kért a Benficától, de nem kapta meg. Mire Guttmann Béla – illemtanári mivoltából kikelve – megátkozta a csapatot azzal, hogy soha többé nem lesznek Európa bajnokai. Így is történt: 1963 óta a portugál csapat minden európai kupán elvérzett, sorrendben immár nyolcszor.

Guttmann Béla kedves városában, Bécsben halt meg 1981-ben. Az emlékezete azonban nem halványul: 2007-ben a The Times  minden idők nyolcadik legjobb trénerének választotta. 

Guttmann Béla szülei Kárpátaljáról, az akkor Magyarországhoz tartozó kis falvakból (Tiszaújhely, Kisbégány) származtak el. Több helyen olvasható, hogy Budapesten tánctanítással keresték kenyerüket. Korabeli hivatalos dokumentumokból, adatokból úgy tűnik, az édesapa Béla születése után pár évig még a lámpagyárban dolgozott, majd borbélyként. Megbecsülésnek örvendett: amikor 1906-ban fodrászsegédek bojkottot hirdettek meg kőbányai munkáltatóik ellen, a X. kerületben egyedül 
Guttmann Ábrahám Gergely utcai üzlete képezett az alól kivételt. 

Guttmann Béla születési anyakönyvi kivonatában január 27. szerepel születésének hivatalos dátumaként. Ugyanakkor több olyan később kiállított dokumentumot, újságcikket találunk, amely a születési időpontot január 26-ra jelöli. Bécsi sírjára is az utóbbi adatot vésték. Érdekességként hozzátehetjük, hogy 1963-ban éppen január 26-án született a portugál futballedző, José Mourinho, akivel Guttmannt szeretik párhuzamba állítani. (guttmannbela.blog.hu)

Felhasznált források, ide és ide kattintva

mazsihisz icon

Címkék

Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Megemlékezések
„Fényképeik fennmaradtak, de nem szólnak hozzám”
Zsidó világ
A NÜB nyári szünetet tart, de telefonon elérhető