Mazsihisz: Szimbolikus tereinken nincs helye politikai akcióknak és üzeneteknek

2024. Január 18. / 08:00


Mazsihisz: Szimbolikus tereinken nincs helye politikai akcióknak és üzeneteknek

– A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) minden lehetséges módon tiltakozni fog a szobor jelenleg tervezett helyszínen történő felállítása ellen – olvasható abban az elvi állásfoglalásban, amelyet a Szövetség a Népszava megkeresésére adott ki azzal kapcsolatban, hogy a 2006-os eseményekre utaló szobrot kívánnak állítani a Dohány utcai zsinagóga közelében. Az állásfoglalást az alábbiakban teljes terjedelmében közöljük.

A Mazsihisz méltányolhatónak tart minden olyan kezdeményezést, amely az ártatlanul meghurcolt, megsebesített, emberi jogaiban sértett áldozatoknak kíván emlékművet állítani.

Annak a megítélése, hogy egy konkrét esemény kapcsán, egy konkrét személyhez kapcsolódóan szükséges-e és milyen méretű, kivitelezésű emlékmű felállítása és hogy hol, nem tartozik a Mazsihisz véleményezési körébe.

A Mazsihisz azonban ellenzi, hogy a magyar zsidóság legkiemelkedőbb, szimbolikus és tényleges történelmének, valamint jelenkori hitéletének helyszínén politikai akciók történjenek, aktuális politikai üzenetek jelenjenek meg akár ideiglenesen, akár tartósan. 

A Mazsihisz egyébként sem tudja támogatni, hogy a Herzl Tivadar tér közvetlen közelében bármiféle, a holokauszttal és a zsidósággal össze nem függő szobor vagy egyéb emlékmű kapjon helyet.

Abban az esetben, ha ez a civil kezdeményezés hivatalossá válik, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége minden lehetséges módon tiltakozni fog a szobor jelenleg tervezett helyszínen történő felállítása ellen.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek