A Mazsihisz elnökének tárgyalásai Washingtonban

2023. Augusztus 15. / 00:00


A Mazsihisz elnökének tárgyalásai Washingtonban

A közelmúltban hivatalos látogatáson Washingtonban járt dr. Grósz Andor, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnöke. Útja során tárgyalásokat folytatott az amerikai politikai és gazdasági élet szereplőivel, a kormányzat képviselőivel, valamint zsidó szervezetek és közösségek vezetőivel. 

A megbeszélések közül kiemelkedik az Amerikai Egyesült Államok Képviselőházának elnökével, Kevin Owen McCarthyval való találkozó, amelyen dr. Grósz Andor röviden ismertette a magyarországi zsidó közösség történetét, tájékoztatást adott napjaink virágzó magyar zsidó kulturális és vallási életéről, valamint a Mazsihisz előtt álló feladatokról és tervekről. Mint elhangzott: közösségeink tagjai békében és biztonságban élhetik meg zsidó identitásukat, melyhez a Mazsihisz, mint a legnagyobb hazai zsidó egyház minden feltételt igyekszik biztosítani.

Dr. Grósz Andor kitért a Mazsihisz és a magyar kormány kapcsolatára, továbbá szó esett a magyarországi holokauszt jövőre esedékes 80. évfordulójáról, a tervezett megemlékezésekkel kapcsolatban az amerikai partnerek támogatásukról biztosították a Mazsihisz elnökét. Dr. Grósz Andor meghívta tárgyalópartnerét Magyarországra annak érdekében, hogy a képviselőház elnöke első kézből tájékozódhasson a magyar zsidóság helyzetéről, valamint a Mazsihisz tevékenységéről.

A Szövetség elnöke a washingtoni útja során megbeszélést folytatott Mark B. Levinnel, az NCSEJ (National Coalition Supporting Eurasian Jewry – Eurázsiai zsidóságot támogató Nemzeti Koalíció) vezetőjével is. A találkozón kiderült, hogy Levin tisztában van a magyar zsidóság történetével és nagyra értékelte a Mazsihisz elnökének látogatását. Megállapodtak abban, hogy az NCSEJ vezetője eleget tesz a Mazsihisz-elnök meghívásának és Budapestre látogat az idei nagy őszi ünnepek után, utazásának célja a magyar zsidó vezetőkkel való tanácskozás, a zsidó iskolák, kórházak, és egyéb, a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) és a Mazsihisz tulajdonában lévő intézmények megtekintése lesz.  

Dr. Grósz Andor ellátogatott a Holokauszt Emlékmúzeumba (U.S. Holocaust Memorial Museum) is, ahol Zachary Paul Levine, az intézmény kurátori osztályának vezetője fogadta, aki a közép-kelet-európai régió, s azon belül a magyarországi zsidóság ügyeivel foglalkozik. Az osztályvezető a megbeszélésen kezdeményezte, hogy a washingtoni Holokauszt Emlékmúzeum a jövőben komolyabb és intenzívebb kapcsolat alakítson ki a budapesti Páva utcai Holokauszt Dokumentációs Központtal és Emlékgyűjteménnyel, valamint a Mazsihisszel. 

Megállapodtak abban, hogy a washingtoni múzeum örömmel fogad fiatal történészeket és holokausztkutatókat a Páva utcai központból és a Mazsihisz részéről is. Ebben a témában a két vezető közvetlen munkakapcsolatot alakít ki a magyar kutatók utazásának és ottani munkájának elősegítésére. Zachary Paul Levine elmondta: megtisztelő, hogy a Mazsihisz elnöke ellátogatott hozzájuk, mert fontosnak tartja, hogy Európa egyik legnagyobb zsidó közössége a Mazsihisz révén a lehető legnagyobb elismerésben és megismerésben részesüljön. A holokauszt 2024-ben esedékes 80. évfordulójára való készülés jegyében szó esett arról, hogy amerikai részről komoly dokumentációs anyagot állítanak össze, amelyről elsőként a Mazsihisszel szeretnének koordinálni.  Dr. Grósz Andor meghívta Budapestre Zachary Paul Levine-t.   

Dr. Grósz Andor találkozott Tracy Perrellivel, az amerikai Külügyminisztérium holokauszttal foglalkozó, hivatalvezető tanácsadójával és Ellen Germainnel, a tárca holokauszt kérdésekkel foglalkozó különmegbízottjával. A megbeszélésen a jövőbeni együttműködésről esett szó, s elhangzott az is: a Külügyminisztérium két tisztviselője – a Mazsihisz meghívását elfogadva – az eddigi tervek szerint ellátogat Budapestre a holokauszt 80. évfordulója alkalmából.

A Külügyminisztériumban dr. Grósz Andor tárgyalást folytatott Aaron. J. Keyakkel is, aki a tárca antiszemitizmus elleni különmegbízott-helyettese. A találkozón Keyak elmondta, hogy melyek azok a közös pontok, témakörök, amelyekben az antiszemitizmus ellen létrehozott osztály együtt tud működni a Mazsihisszel. Kifejezte reményét, hogy ezt a találkozót még több megbeszélés követi, s kitért arra, hogy mélyebben szeretne megismerkedni a magyar zsidóság helyzetével.  

Dr. Grósz Andor megbeszélésen vett részt Tom Lantos (1928-2008) magyar származású amerikai kongresszusi képviselő lányával, dr. Katrina Lantos Swett-tel, a Tom Lantos Alapítvány (Lantos Foundation for Human Rights & Justice) elnökasszonyával. A beszélgetés során áttekintették a Mazsihisz helyzetét, szerepét Magyarországon és egyetértettek abban, hogy kizárólag a Mazsihisz képviselheti a mai magyar neológ zsidóság érdekeit. A magyarul kiválóan beszélő Swett asszony meghívta a Szövetség elnökét egy újabb amerikai látogatásra, amelynek során dr. Grósz Andor közelebbről megismerkedhet az alapítvány tevékenységével. Hozzátette: jövőre örömmel venne részt a holokauszt 80. évfordulójára szervezett Mazsihisz-megemlékezéseken.

Takács Szabolcs, Magyarország washingtoni nagykövete a rezidenciáján látta vendégül a Mazsihisz elnökét és dr. Hersch Tamás vezetőségi tagot.

E fönt említett megbeszélések kitűnő lehetőséget nyújtottak arra, hogy a Mazsihisz és az említett intézmények, osztályok, szervezetek között szorosabb együttműködés alakuljon ki. Az elnök látogatása hozzájárult ahhoz, hogy a mintegy 150 éves magyar neológ zsidóságot egyedüliként képviselő Mazsihisz ismertebb legyen az Egyesült Államok különböző intézményeiben, hivatalaiban. 

(Rádi Angéla és dr. Hersch Tamás beszámolói alapján)

mazsihisz icon

Címkék

Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek