A kormány és a Mazsihisz áttekinti a 2000-es megállapodásukat

2024. Május 27. / 10:57


A kormány és a Mazsihisz áttekinti a 2000-es megállapodásukat

A Mazsihisz kezdeményezésére Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettessel tárgyalt dr. Grósz Andor, a Mazsihisz elnöke és dr. Frölich Róbert országos főrabbi a napokban a Karmelitában. A megbeszélés napirendjén a Mazsihisz és a kormány között 2000 végén kötött megállapodás áttekintése és megújítása, valamint az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem (OR-ZSE) és a Szeretetkórház fejlesztésének kérdése szerepelt.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, nemzetpolitikáért, nemzetiség-politikáért és egyházpolitikáért felelős miniszter a hivatalában fogadta múlt csütörtökön dr. Grósz Andort, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnökét és  dr. Frölich Róbert országos főrabbit. 

A találkozón hangsúlyosan került szóba az a megállapodás,* amelyet a magyar kormány és a Mazsihisz írt alá 2000. december 21-én. Az akkori dokumentum kitér a Mazsihisz hitéleti, közcélú és közéletben betöltött tevékenységének állam általi anyagi támogatásával összefüggő kérdésekre, valamint azokra a garanciákra, melyek a jogok és kötelezettségek jóhiszemű gyakorlását hivatottak elősegíteni. A találkozón a miniszterelnök-helyettes és a Mazsihisz képviselői ezt a megállapodást azért érintették, mert aktuálissá vált annak megújítása. 

A megbeszélés másik fontos témája a Mazsihisz Szeretetkórházában elkezdődött fejlesztési beruházás befejezéséhez, valamint az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem (OR-ZSE) infrastrukturális fejlesztéséhez szükséges források előteremtésének kérdése volt.

* Kiegészítés: 21. Cikkely: A Felek kijelentik, hogy jelen Megállapodás aláírására a kellő felhatalmazással rendelkeznek. (Magyar Közlöny 2001/48)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek