A fájdalmak asszonya: elhunyt Ilan Ramon, az első izraeli űrhajós felesége

2018. December 18. / 12:43


A fájdalmak asszonya: elhunyt Ilan Ramon, az első izraeli űrhajós felesége

Aki férje mellett a gyerekét is elvesztette, mielőtt ő maga, 54 évesen eltávozott: ő engedte meg a fiának, hogy repüljön, mert repülni akart. Belehalt, de nem állt az álmok útjába soha.


A zsidó nép az álmok népe, álmokból született, Jákob és József álmaiból. Egy álomból született a modern Izrael is, példája annak, hogy az álmok ereje milyen hatalmas: ha akarjátok, nem mese, ahogy Herzl Tivadar tanította. Tegnap egy igazi, példaszerű izraeli halt meg 54 évesen, egy a még mindig viszonylag fiatal állam jellegzetes hősei közül. Soha nem habozva bíztatott az álmok követésére és soha nem hátrált meg, nem roppant össze a „nem ember szívébe való” fájdalmaktól sem, amíg dolga volt a földön.

Amikor 22 éves volt, hozzáment feleségül a légierő egyik pilótájához, akit Ilan Ramonnak hívtak, Izrael egyik hőséhez, aki részt vett Száddám Husszein készülő atomlétesítményének lebombázásában. A ’90-es években őt tervezte Izrael elsőként az űrbe küldeni, ezért költöztek gyerekeikkel Amerikába. Az űrhajó azonban, a Columbia űrsikló, soha nem tért vissza Ilan Ramonnal és társaival a fedélzetén, ahogy tudjuk.

Rona visszaköltözött Izraelbe, nevelte négy gyerekét, és tanult, hogy megpróbálja megérteni a gyászt. Mindent meg akart érteni, mindenből tanulni akart, érettebbé válni.

Az ő engedélye kellett a legidősebb fia pilóta-karrierjének megkezdéséhez és a fiú, Assaf Ramon pilóta szeretett volna lenni, édesapja tragédiája ellenére, vagy éppen amiatt is. Jóváhagyta. Nem uralkodhat el a félelem az álmainkon. Assaf meghalt a 2000-es évek végén egy balesetben. Eltemette a férje után a fiát is: Assaf, kedvesem, ez az én sírom – neked kellett volna eltemetni engem, amikor idős koromban meghalok, milliónyi unoka között. Megígérték nekem, hogy vigyáznak Ilanra, megígérték, hogy vigyáznak Rád. Assaf, kedvesem, tudom, hogy apa most lát Téged”-búcsúzott a sírnál. Elmondta ebben a beszédben, hogy ő is meghalt, aztán ment tovább, alapítványt tett, hogy fiatalokat inspiráljon, hogy kövessék az álmaikat, merjék követni. Izraeli volt, minden, ami nagyszerű Izraelben, benne testesült meg. A tudás, a másokért viselt felelősség és a bátorság hármas jelszavát hirdette az alapítványa.

Nem görög sorstragédia az övé, mert nem rászakadt csak a sors, hanem képes volt abból, amit rámért, irtózatos fájdalmak árán, de sértetlen integritással kikerülni. Egyik nekrológjában úgy búcsúznak tőle, hogy felidézik a statisztikát: Izrael a világ egyik legboldogabb országa, annak ellenére, hogy háború és erőszak közepette él. Azért, mert képes megérteni és felelősségvállalássá alakítani a fájdalmait, ebben rejlik az ereje.

Rona Ramon példája túléli őt, emléke megmarad Ilan és Assaf Ramoné mellett. Ne felejtsük el őket.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek