Ki ne hagyják: ma zenei csoda várható a Rumbach zsinagógában

2021. Augusztus 26. / 11:10


Ki ne hagyják: ma zenei csoda várható a Rumbach zsinagógában

A 23. Zsidó Kulturális Fesztivál keretében ma este lesz Károlyi Katalin mezzoszoprán énekesnő és Würtz Klára zongoraművész koncertje a Rumbach Sebestyén utcai zsinagógában. A Magyar mesterhármas című hangversenyen a két brilliáns művész Bartók Béla, Kodály Zoltán és Ligeti György műveiből ad elő válogatást. Felejthetetlen est ígérkezik a klasszikus zene kedvelőinek – nem szabad kihagyni!


A három magyar zeneszerző-óriás – Kodály Zoltán, Bartók Béla és Ligeti György – speciális helyet foglal el a világ zenetörténetében. Rokonok közös gyökereiket illetően: a magyar népzene és az európai műzene kettős tradíciója személyes stílussá egyesült műveikben. A Rumbach zsinagógában ma este 7 órakor kezdődő műsor minden korosztályhoz szól: a népdalfeldolgozások tematikailag a program gerincét adják. 

Az előadók – Würtz Klára és Károlyi Katalin – gyermekkorukban együtt énekeltek a legendás MRT Gyermekkórusában. Más szerzők mellett számos Bartók és Kodály kórusművet adtak elő külföldi turnéik során, a magyar népzene mondhatni a vérükké vált. 

Würtz Klára Budapesten, képzőművész családban született, gyermekkorát a zene és azon belül is az énekhang határozta meg. „Igazi pódiumjelenség” – írta róla egykori tanára, Kocsis Zoltán. Mindössze 10 évesen debütált hangszeres szólistaként egy 72 koncertből álló japán turnén. 14 évesen a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola rendkívüli tehetségek tagozatán tanult. Tanulmányait 1982-től Kadosa Pál, Kocsis Zoltán, Rados Ferenc és Kurtág György irányításával folytatta az Zeneakadémia művészképzőjén. Több száz koncertet adott az Egyesült Államokban, Mexikóban, Indonéziában, Kínában és Európa számos országában lépett fel. 

Károlyi Katalin mezzoszoprán énekesnő repertoárja főleg a barokk és kortárs operára, valamint a 19-21. századi kamarazenére épül. A számára komponált egyik legjelentősebb zenemű Ligeti György Síppal, dobbal, nádihegedűvel című ciklusa, amelyet megszólaltatott a Carnegie Hall, Royal Albert Hall, Walt Disney Concert Hall Los Angeles, a Concertgebouw koncerttermekben is. Rangos operaházak, koncerttermek és zenei fesztiválok vendége (Scala de Milan, Opéra de Paris, Theater an der Wien, Brooklyn Academy of Music, Carnegie Hall, Lincoln Center, Wigmore Hall, Royal Albert Hall stb), és szoros együttműködésben dolgozik a világ legkiemelkedőbb kamaraegyütteseivel. 

A MAI MŰSOR:

Kodály Zoltán:
Magos kősziklának; Ifjúság, mint sólyommadár; Az hol én elmegyek; Csillagom, révészem.

Bartók Béla:
Öt magyar népdal; Nyolc magyar népdal (részletek); Suite Op.14

Ligeti György:
Öt Arany-dal

Bartók Béla:
Falun

További részletek a fesztivál HONLAPJÁN olvashatók. 

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek