Ma hajnalban Izrael fokozott erővel bombázta a Hamászt

2023. Október 16. / 09:45


Ma hajnalban Izrael fokozott erővel bombázta a Hamászt

Mára virradóra történt az eddigi legjelentősebb izraeli bombázás a Gázai övezetben a Hamász Izrael ellen október 7-én elindított terrortámadása óta. Szintén mai hír, hogy az izraeli hadsereg és a védelmi minisztérium bejelentette: Izrael kitelepíti a lakosokat a libanoni határ melletti két kilométeres sávban 28 településről.

Az izraeli légierő hétfőre virradóra ismét intenzíven bombázta a Gázai-övezetben a területet uraló és Izraelt megtámadó Hamász iszlamista terrorszervezet katonai létesítményeit, közben pedig folytatódott a gázai civilek menekülése a várható izraeli szárazföldi hadművelet elől az övezet déli részébe - jelentette a helyi média.    

A Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet palesztinoktól származó értesülései szerint hétfőre virradóra volt az eddigi legjelentősebb izraeli bombázás az övezetben a Hamász Izrael ellen október 7-én elindított terrortámadása óta.

Ugyancsak mai hír, hogy Izrael kitelepíti a lakosokat a libanoni határ menti két kilométeres sávban lévő 28 településről. Az izraeli hadsereg és a védelmi minisztérium közlése szerint az ott élőket szállodákba vagy vendégházakba viszik, elszállásolásuk költségeit a kormány állja.    

Vasárnap egy Libanonból elindított rakéta egy építőmunkás halálát okozta egy határmenti faluban, további négyet pedig megsebesített. Az utóbbi napokban Libanonból egyre nagyobb intenzitással érte rakétatámadás az izraeli területeket, amire az izraeli hadsereg ellencsapásokkal válaszolt.    

Az iszlamista Hamász terrorszervezet október 7-i támadása óta az ország déli részén, a Gázai övezet határánál is evakuáltak huszonöt izraeli települést. A legnagyobb arányú kitelepítést vasárnap kezdték meg a harmincezer lakosú Szderot városban.    

Az amerikai kormány is megkezdte Izraelben élő vagy tartózkodó állampolgárainak kimenekítését. Vasárnap több száz embert szállítanak el Ciprusra egy olyan hajón, amelyet az Egyesült Államok kormánya bérelt ki. Onnan az amerikaiaknak maguknak kell gondoskodniuk továbbutazásukról.

(MTI)

Címlapkép: izraeli katonai konvoj a Gázai övezet mellett október 15-én. Fotó: Joszi Zamir/Flash90 via Jerusalem Post

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek