Egymillió gázai már elhagyta az övezetet

2023. Október 15. / 17:12


Egymillió gázai már elhagyta az övezetet

– Már több mint 2200 ember meghalt Gázában, az izraeli oldalon 1300 halottról tudni, vagyis összességében már 3500 halottja van a konfliktusnak. Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) tájékoztatása szerint 126 túszt tartanak fogva a Gázai övezetben a Hamász terroristái. A konfliktus első hetében egymillió gázai volt kénytelen elhagyni a lakóhelyét – foglalta össze a háború mai állását a 24.hu hírportál.

Juliette Touma, az ENSZ Segélyszervezetének (UNRWA) kommunikációs igazgatója az AFP-nek nyilatkozva elmondta, hogy a gázai konfliktus első hetében becslések szerint egymillió ember kényszerült lakóhelye elhagyására. A szervezet egyik, Azzam nevű munkatársa szerint Gázában ezekben a napokban csak túlélni lehet, élni nem. Arról is beszélt, hogy az izraeliek megszakítás nélkül bombázzák a térséget.

Egyiptom segélyt küld Gázába

Az egyiptomi elnökség vasárnap kiadott közleménye szerint Abdel Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök országa nemzetközi és regionális partnereivel együtt fokozza azon erőfeszítéseit, hogy segélyszállítmányokat küldjön Gázába. A közlemény szerint az egyiptomi elnök egy csúcstalálkozót is javasolt a válság megvitatására.

A Gázával határos Sínai-félszigeten felhalmozódtak a nemzetközi segélyszállítmányok, mivel idáig nem sikerült olyan megállapodást kötni, amely lehetővé tenné a segélyek biztonságos eljuttatását a blokád alá vont térségbe. Egyiptom „elutasít minden olyan tervet, amely a palesztinok kitelepítésére irányul”, valamint a nemzetbiztonsági kérdést vörös vonalnak tekinti – írja a 24.hu a Jerusalem Post cikkére hivatkozva.

Egyperces néma tisztelgés a mai izraeli kormányülésen

– Egyperces néma csenddel kezdődött a terrortámadás utáni első kormányülés Izraelben, a múlt szombati terrortámadás áldozataira emlékeztek a miniszterek – írja a helyi médiára hivatkozva az MTI. Az értekezleten már részt vett a kormányhoz csatlakozott Beni Ganz, a centrista Nemzeti Tábor nevű párt elnöke is. 

Az izraeli nemzeti vészhelyzeti kormány tagjai egy percig némán álltak az iszlamista Hamász terrorszervezet múlt szombati Gázai övezetből indított terrortámadása után megtartott első ülésük elején, miután Benjámin Netanjahu miniszterelnök erre kérte őket „a hidegvérrel meggyilkolt testvéreink és a csatában elesett hős harcosaink emlékére”. 

– Éjjel-nappal, csapatmunkában, egységesen dolgozunk – ígérte Netanjahu a megbeszélésen.

A kormányülésen Slomó Karai izraeli távközlési miniszter a katari székhelyű Al Jazeera helyi irodájának bezárására tett javaslatot, szerinte ugyanis a csatorna elfogult a Hamász irányába és veszélybe sodorja az izraeli katonákat – írja a Haárec című izraeli napilapra hivatkozva az MTI. Javaslatát jelenleg jogászok vizsgálják.

Karai elmondta: ez egy uszító csatorna, amely levideózza a csapatokat a gyülekezési területeken, és izrael állampolgárai ellen uszít. A tárcavezető az izraeli katonai rádióban „a propaganda szócsövének” nevezve a pánarab hírsite-ot. Hozzátette: „döbbenetes”, hogy a Hamász szóvivőinek az üzenete átjuthat a csatornán.

Forrás: 24.hu, MTI. 

Címlapkép: a kormányfő izraeli katonák között – Benjamin Netanjahu Facebook-oldala

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Megemlékezések
Gyász: Elhunyt Cví Zamír, a Moszad egykori legendás vezetője
Zsidó világ
Rumbach utcai téli imaház
2024. Január 12. / 13:09

Rumbach utcai téli imaház