Zsidók ezrei menekülnek Oroszországból

2022. Augusztus 17. / 09:11


Zsidók ezrei menekülnek Oroszországból

Ukrajna lerohanása óta minden nyolcadik zsidó elhagyta Oroszországot, és a folyamat nem áll le – írja a BBC hírére hivatkozva a 444.hu. A Szochnut szerint az Oroszországban élő, 165 ezer fősre becsült zsidó közösségből idén március óta már 20 500-an alijáztak, sok ezren pedig más külföldi országba költöztek.

A félelem a zsidóüldözéstől élénken él a mai generációk fejében is, pedig a kommunizmus bukása óta Moszkva komoly erőfeszítéseket tett a zsidó közösségek fejlesztésére.

„A nulláról kezdtük a zsinagógákkal, iskolákkal, óvodákkal, szociális szolgálatokkal, a tanárokkal, a rabbikkal és a közösség tagjaival" – mondta Pinchas Goldschmidt, aki 1993 óta Moszkva főrabbija. Ő és családja két héttel a háború kitörése után előbb Magyarországra, majd Izraelbe menekült. Ezután lemondott tisztségéről, és felszólalt a háború ellen.

„Úgy éreztem, tennem kell valamit, hogy megmutassam, teljesen elhatárolódok Ukrajna inváziójától, de ha ezt Moszkvában tettem volna, veszélybe sodortam volna magam” – mondta.

Forrás: BBC via 444.hu

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek