Egyre többen látogatnak a budapesti történelmi sírkertekbe

2024. Február 08. / 14:08


Egyre többen látogatnak a budapesti történelmi sírkertekbe

– Évről évre nő a látogatócsoportok száma a Fiumei úti sírkertben, a Salgótarjáni utcai zsidó temetőben és a Nemzeti Gyászparkban – közölte a létesítményeket fenntartó Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) ma az MTI-vel. A világjárvány idején tapasztalt visszaesést követően 2023-ban rekordszámú érdeklődőt regisztráltak: 577 sétán összesen 17 345-en vettek részt.

A NÖRI célja kezdettől az volt, hogy programjaival, kulturális rendezvényeivel vonzóvá tegye a fiatalok számára is a nemzet történelme szempontjából kiemelt három helyszínt, amelyeken keresztül jól bemutatható a magyarság újkori történelme. A fiatalok körében a tematikus séták is egyre népszerűbbek, tavaly rekordszámú látogatót regisztráltak – írták.   

A Fiumei úti sírkertben, a Salgótarjáni utcai zsidó temetőben és a Nemzeti Gyászparkban 2017 óta folyamatosan emelkedik a látogatók száma, és a világjárvány idején tapasztalt visszaesést követően 2023-ban rekordszámú érdeklődőt regisztráltak: 577 sétán összesen 17 345-en vettek részt.    

A bejelentkező csoportok 83 százaléka a volt diákcsoport (397 csoport 12 040 fővel), legtöbbjük középiskolás (62 százalék), de általános iskolások (32 százalék) és egyetemisták (6 százalék) is szép számmal megfordultak a NÖRI helyszínein.    

A NÖRI nemcsak diákcsoportok fogadásával szólítja meg a fiatalokat, de különleges kulturális programok szervezésével is. Az Emlékhelyek napja, a Múzeumok éjszakája, a Kulturális örökség napjai és számos történelmi évforduló kapcsán százak töltik meg a Fiumei úti sírkert különleges hangulatú terét koncertek, előadóművészeti produkciók közönségeként. 

(MTI)

Címlapkép: a Salgótarjáni utcai zsidó temető/NÖRI/Facebook

mazsihisz icon

Címkék

Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Megemlékezések
Dr. Nógrádi Péter: Az Élet Menete Anyák napján
Zsidó világ
„…Férfi, akin hiba van…”
2024. Május 16. / 11:00

„…Férfi, akin hiba van…”