Elkezdték felállítani a német megszállási emlékművet

2014. Április 08. / 19:33


Elkezdték felállítani a német megszállási emlékművet

„Amit építenek estig, azt az állampolgári engedetlenség jeleként, ha kell, lebontom reggelig, még ha börtönbe is csuknak érte – holokauszt-túlélőként legfeljebb 70 év után ismét bezárnak” – kommentálta felháborodottan a Népszava online-nak Zoltai Gusztáv, a Mazsihisz ügyvezető igazgatója a hírt.Megkezdődtek a német megszállás áldozatainak tiszteletére állítandó budapesti emlékmű építésének munkálatai – tájékoztatta a Kormányzati Információs Központ kedden az MTI-t. A központ közölte, a munkát egy kormányhatározat szerint május 31-ig kell befejezni.

civilek_tiltakozas.jpg

Tiltakozók a budapesti Szabadság téren, ahol megkezdődtek a német megszállás áldozatainak tiszteletére állítandó emlékmű építésének munkálatai.
(Fotó: Kovács Attila / MTI)


A határidőt a Magyar Közlönyben február 19-én megjelent kormányhatározattal módosították március 19-ről május 31-re. A határozat rögzítette: a kormány társadalompolitikai szempontból fontos célnak tartja, hogy Magyarország német megszállásának 70. évfordulója alkalmából megvalósuljon a megszállás áldozatainak emléket állító emlékmű, Budapest V. kerületében, a Szabadság téren.

Az emlékműállítás tervét több szervezet és ellenzéki pártok élesen bírálták, azzal érvelve, hogy a magyar állam felelősségéről kívánja elterelni a figyelmet, valamint összemossa az áldozatokat és az elkövetőket. A kormányzat úgy reagált: az emlékmű a náci megszállás minden áldozatáról megemlékezik.

A választások után két nappal a munkások felvonulása azért ért mindenkit meglepetésként, mert korábban a Mazsihisz tiltakozására Orbán Viktor egyeztetést ígért a témában, javasolva, hogy húsvét után üljenek tárgyalóasztalhoz. (MTI)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek