Címkék

Ros Hásána

Élet + forma / 2023. Szeptember 15. / 13:12

Sáná tová 5784! – Alma és méz

Ros hásánákor szokás mézbe mártott almát enni, hogy édes és kerek legyen az új év. Ezek mellett több szimbolikus ételre lehet még az újévvel összefüggő áldást mondani – ezekből áll össze a ros hásáná-széder, egy rituálisan, áldások kíséretében elfogyasztott ételsort.

Zsidó világ / 2023. Szeptember 15. / 09:17

Orbán Viktor: A sófár hangja tegye felemelővé, a kerek mézes kalács pedig édessé az új esztendőt

Levélben köszöntötte Orbán Viktor miniszterelnök Prof. Dr. Grósz Andort, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnökét, a magyarországi zsidó közösséget és a hazai zsidó szervezetek vezetőit a ma este beköszöntő 5784. zsinagógai új esztendő alkalmából.

Zsidó világ / 2023. Szeptember 15. / 07:59

Dr. Grósz Andor: Ros Hásáná az elgondolkodás ideje

Meggyőződésem szerint a zsidóknak a zsinagógában kell spirituális otthont találni, ahol kapcsolatba léphetnek mindazzal, amiben őseink mélyen hittek. Mert mindannyian ki vagyunk éhezve az értelmes, a hagyományainkat őrző közösségek megtalálására, olyanokra, amelyek támogatnak bennünket a vallás és a bölcsesség keresésében.

Zsidó világ / 2023. Szeptember 12. / 15:31

Péntek este beköszönt a zsidó újév – Sáná tová 5784!

Péntek este új zsinagógai év köszönt ránk, ezért számvetést kell készítenünk mindarról, amit magunk mögött hagyunk. Napokon belül megkezdődik az őszi ünnepek sorozata. Várjuk Önöket zsinagógáinkban! Reméljük, hogy mindannyian otthonra, közösségre lelnek majd nálunk.

Zsidó világ / 2023. Szeptember 07. / 13:29

Ezt jól kisütöttük – ünnepi készülődés és barheszsütés

Családi készülődés ros hásánára a Rumbi Tanházzal szeptember 10-én, vasárnap délelőtt 10 órától a 25. Zsidó Kulturális Fesztivál kisérőprogramjaként a MAZSIHISZ-BZSH Síp utcai székházának különleges belső udvarában a Rumbi Családoknak. (Pontos cím: Budapest VII. kerület, Síp utca 12.). A programon a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.