Címkék

Jom Kipur

Ünnepek / 2022. Október 04. / 15:36

Micsoda lista! Ezeket a számokat ajánlja Jicák Perlman a nagyünnepekre

Ünnepi összeállításában a Yourclassical.org zenei weboldal nem akárkivel és nem akármilyen tartalommal jelentkezett az engesztelés napja alkalmából. Felkérték Jicák Perlman világhírű izraeli hegedűművészt, hogy állítson össze egy listát az őszi nagyünnepekhez kapcsolódó, kedvenc zeneszámaiból. Íme, alant közöljük a remek listát, hallgassanak bele!

Zsidó világ / 2022. Október 04. / 07:50

Jom kipur 100 évvel ezelőtt Magyarországon: Háborús menekültek, hadiárvák…

Száz évvel ezelőtt, az 5683. zsinagógai évben a ros hásáná 1922. szeptember 23-ra, jom kipur pedig október 2-ra esett. Az alábbi összeállításunkban korabeli lapokból szemlézünk, s annak, aki végigolvassa a száz évvel ezelőtti cikkeket, bizonyára szomorúsággal telik meg a szíve. Hiszen másról sem szóltak, mint háborús menekültekről, szegényekről, hadiárvákról…

Ünnepek / 2022. Október 04. / 07:01

Ma este beköszönt Jom Kipur – az engesztelés napja

Azt mondták Bölcseink, hogy aki Tisri hónap kilencedikén (idén: október 4-én, kedden este), Jajm Kippur előestéjén eszik-iszik, az Írás úgy tudja be, mintha két napot böjtölt volna, kilencedikén is, meg tizedikén is, mert az van írva: Kínozzátok magatokat… a hónap kilencedikén, este. Akkor tehát Tisri kilencedikén böjtölünk? Nem tizedikén van a böjt?

Zsidó világ / 2022. Október 03. / 14:27

Jom kipur a fronton: A zsidó katonák a harctéren is összegyűltek imára

Az 1870-ben kitört francia-porosz háborúban – amely Franciaország vereségével végződött – a porosz hadseregben mintegy 4700 zsidó katona harcolt. A háború egyik elhíresült mozzanata az volt, hogy amikor a porosz sereg a francia Metz város erődjét ostromolta, a zsidó katonák az ostrom közepette is nagy számban összegyűltek, hogy közösen imádkozzanak ros hásáná és jom kipur ünnepén.

Ünnepek / 2022. Október 02. / 15:10

Megtérni sötét időkben – kedden este beköszönt Jom Kipur, az engesztelés napja

Kedden (október 4-én) este 18 órakor jön be, és másnap (szerdán) este 19 óra 02 perckor megy ki Jom Kipur ünnepe, a bűnbocsánat, az engesztelés napja, amikor a vallásos zsidóság egész napos böjtöt tart. Könnyű böjtöt hittestvéreinknek, legyenek bepecsételve az Élet Könyvébe!

Zsidó ünnepek / 2008. Augusztus 06. / 21:52

Engesztelő nap (Jom-kipur)

Kol Nidre (minden fogadalom). Így kezdődik az est első, arameus nyelven írt szövege. Nem ima, hanem kinyilvánítása annak, hogy minden fogadalom, amelyet tesznek – nem az emberek felé-legyen semmis.