Tele van zsidókkal Amerika: a közösség nő, megfordult a trend

2019. Október 10. / 12:33


Tele van zsidókkal Amerika: a közösség nő, megfordult a trend

Hét év alatt 10 százalékot növekedett a zsidók lélekszáma az Egyesült Államokban, több zsidó él itt, mint Izraelben. Idősebbek, fehérebbek és liberálisabbak a teljes népesség átlagánál, 7 és fél millióan vannak. 


Az erősen zsidó kötődésű Brandeis Egyetem társadalomtudományi kutatóközpontja 2012 és 2015 után idén is elvégezte az Egyesült Államok zsidó népességére vonatkozó kutatását.

Tévedés, hogy hanyatló, eltűnő félben lévő népesség volnánk” – összegezte a kutatóközpont vezetője, Leonard Saxe az eredményeket. Az ezzel kapcsolatos jóslatok szerinte és a kutatás számai szerinte minden alapot nélkülöztek.

A nagy mintán elvégzett kutatás számai szerint (amelyektől a valós számok bizonyos mértékben eltérhetnek, 3-400 ezer főt tévedhetnek a becsléssel felfelé vagy lefelé a lélekszámot illetően) körülbelül 7, 5 millió zsidó élhet az Egyesült Államok 48 tagállamában, és feltehető, hogy számukhoz nagyon sokkal nem járulnak hozzá az alaszkai és hawaii zsidók sem, akikre nem terjedt ki a kutatás.

Ez a szám az ország lakosságának mindössze 2 százaléka, ezzel együtt is a bolygó legnagyobb zsidó közösségét jelenti, Izraelben 6, 7 millió zsidó él a legfrissebb adatok szerint.

A 7 és fél millió ember közül szűk 4 és fél millió tekinti magát zsidó vallásúnak, másfél millió további felnőtt önmeghatározásának része a zsidóság és még bő másfél millió gyermek nő fel zsidóként, önmagát zsidónak tekintő családban.

Ez jelentős bővülés a 2012-ben mért 6, 8 millió amerikai zsidóhoz képest, ugyanakkor feltűnő a vallás szerepének visszaszorulása az önmeghatározásban. Másfél millióra nőtt azok száma a 2012-es millióról, akiknek zsidó önazonosságában a vallás nem játszik szerepet.

A fiatalok nagyobb arányban távolodnak el a rituális gyakorlattól, maradnak viszont részei, elvileg a zsinagógákba visszacsábítható részei a zsidó közösségnek.

Az etnikai, származási sokféleség, miközben az országban növekszik, a zsidó közösségen belül változatlanul viszonylag csekély mértékű, a zsidók 89%-a fehér, a magukat zsidónak vallók 2 százaléka fekete, 5 százalékuk hispánó és 4 százaléka tartozik más etnikumhoz. A számuk azonban így sem elhanyagolható, New York városában 140 ezer, Kaliforniában és Floridában is tekintélyes létszámú színes bőrű zsidó közösségek élnek.

A zsidó lakosság valamivel idősebb az Egyesült Államok teljes lakosságánál, Kaliforniában a legnagyobb az idősek, Utahban a legnagyobb a fiatalok aránya közöttünk.

Bár a zsidó amerikaiak makacsul jóval liberálisabbak és jóval inkább támogatják a Demokratákat a Republikánusoknál, Mississippi és Wyoming államok zsidó polgárai majdnem ugyanolyan arányban szimpatizálnak a republikánusokkal, mint a demokratákkal.

Igaz, hogy Wyomingban él a legkevesebb zsidó Amerikában, 2200 fő körül, míg New Yorkban természetesen messze a legtöbb, minden ötödik zsidó az országban.

Aggodalomra semmi ok, nem fogyunk, növekszik mindkét zsidó központ, Izrael és Amerika is, boldog új évet.

A The Times of Israel írása alapján

Címlapképünk illusztráció

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek