„Rabbi úr, a Bundeswehr várja önt!” – Tábori rabbi lett Balla Zsolt a német hadseregben

2021. Június 21. / 17:01


„Rabbi úr, a Bundeswehr várja önt!” – Tábori rabbi lett Balla Zsolt a német hadseregben

Balla Zsolt szászországi rabbit ma ünnepélyes keretek között beiktatták tisztségébe, ezáltal – mintegy száz év óta először – az ő személyében újra van tábori rabbi a német szövetségi haderőben. A lipcsei ünnepségen beszédet mondott Németország  szövetségi védelmi minisztere, Annegret Kramp-Karrenbauer is.


Mintegy száz év óta először van Németországban zsidó katonai lelkész, miután ma beiktatták tisztségébe Balla Zsolt rabbit a lipcsei zsinagógában. Az ünnepségen részt vett többek között Annegret Kramp-Karrenbauer (CDU) szövetségi védelmi miniszter és Josef Schuster, a Németországi Zsidók Központi Tanácsának elnöke. 

Josef Schuster azt mondta: ez a nap örömre és hálára ad okot, hiszen egy tábori rabbi beiktatása évtizedekig elképzelhetetlennek tűnt, és még most is minden, csak nem magától értetődő. Schuster a zsidó katonai lelkészségről így fogalmazott: a rabbik a katonák és családjaik számára kapcsolattartóként, bizalmasként szolgálnak majd, akikhez nem csak etikai és vallási kérdésekben, de személyes problémákkal is fordulhatnak. Hozzátette: a zsidó közösség felelősséget akar vállalni a demokráciáért, amihez hozzátartozik egy olyan hadsereg is, amely demokratikus értékeket követ, és amelyben politikai szélsőségeknek és az intoleranciának nincs helye. 

Németország  szövetségi védelmi minisztere, Annegret Kramp-Karrenbauer (CDU) a mait nagyon különleges napnak nevezte beszédében. Szerinte a zsidó katonai lelkészség létrehozása a bizalom jele, és minden katonának szól, hogy hiteles találkozást teremthessen a zsidóságga. Balla Zsolthoz fordulva a miniszter azt mondta: „a Bundeswehr, a katonák és a civilek várják Önt". 

Az 1979-ben Magyarországon született Balla ortodox rabbi egy újonnan létrehozott katonai rabbinátus élére kerül Berlinben, ahol a Bundeswehr keretein belül íz zsidó lelkész munkáját koordinálja majd. 

E4Zo2H7WYAEi63G.jpgForrás: Annegret Kramp-Karrenbauer/Twitter

Köszöntőbeszédében Balla azt mondta: „történelmi súlyt érzek a vállamon, és minden kihívás ellenére mérhetetlen hálát azért, hogy egy olyan országban élhetek, amely szembenézett a múltjával, majd úgy döntött, hogy azon továbblépve jobb világot hoz létre”. 

(Forrás: ja/epd)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek