Ómerszámlálás: idén május 16-ig számoljuk a „kévébe" kötött napokat

2021. Április 06. / 19:24


Ómerszámlálás: idén május 16-ig számoljuk a „kévébe" kötött napokat

Pészach második estéjétől a Sávuót ünnepét megelőző estig tart az Ómerszámlálás, ami az árpa aratásának időszakát jelzi ugyan, ám ennél mélyebb tartalma is van. Azt az utat jelképezi és összesíti, amit a zsidóság a rabság földjéről való kivonulástól a Tóraadás napjáig, a néppé válásig megtett. A  polgári időszámítás szerint idén az ómerszámlálás micvája május 16-ig tart, lág báómer pedig április 29-re esik.


Báruch átá ádonáj, elohénu melech háolám áser kidsánu bemicvotáv vecivánu ál szefirát háómer. (...) Háráchámán hú jácházir lánu ávodát bét hámikdás limkomáh, bimhérá vejáménu. Ámén, szelá. 

Áldott vagy, Örökkévaló, Istenünk, a világ uralkodója, aki megszentelt bennünket a parancsolataival és megparancsolta nekünk az ómer számlálását. (...) Állítsa vissza az Irgalmas a szentélybeli szolgálatot annak helyére, mihamarabb, napjainkban! Ámen, szelá!

Ez az az áldás, amit ezekben a hetekben minden nap el kell mondanunk 49 napon át. A zárójelbe tett (...) azt jelzi, hogy oda kell beszúrni az adott nap számát az ómertől számítva. Ha valaki netalán elmulasztott ómert számolni, az később pótolható, ám pótlás vagy hosszabb kihagyás esetén a fent említett áldás nélkül kell ómerszámlálást végezni. 

Az ómerszámlálás szokása abból ered, hogy hagyományosan pészach idején kezdődött meg a társadalom számára  stratégiai fontosságú árpa aratása, ami sávuót ünnepéig tartott. Maga az ómer szó kévét jelent, a napokat ugyanis egy-egy kalásszal számolták, amit hetente egy-egy kévébe fontak. 

Ne feledjük, hogy az ómerszámlálás időszakában az Akiva rabbi idejében pusztító pestisjárvány sok-sok ezer áldozatot szedett, az ő emlékükre ezek a hetek gyásszal telnek. Az ómerszámlálás 33. napján (lág báómer) szünetel a gyász, mert az említett járvány alatt e napon nem halt meg senki – ilyenkor a zsidók szokás szerint összegyűlnek és vidám időtöltés közepette, együtt múlatják az időt. Polgári időszámítás szerint lág báómer idén április 29-re esik. 

Reméljük, hogy a következő hetekben a minket több mint egy éve fenyegető járvány is csillapodik – bízzunk hát benne, hogy az idei lág báómert (talán) már együtt tudjuk tölteni családi és tágabb körben! 

(Címlapkép: NickyPe/Pixabay)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Vezetőink
Mester Tamás BZSH-elnök (1967)
2021. Május 05. / 22:04

Mester Tamás BZSH-elnök (1967)

Megemlékezések
Mártír-istentiszteletek országszerte 2021/5781 
Mazsihisz hírek
Megkezdődött a felkészülés zsinagógáink megnyitására

Kommentek