Beköszöntött tévét hónap – hódes tov minden kedves hittestvérünknek!

2023. December 13. / 11:11


Beköszöntött tévét hónap – hódes tov minden kedves hittestvérünknek!

A zsidó időszámítás szerint tegnap este ránk köszöntött tévét hónapja, amelynek elnevezése az akhád eredetű „tavito”, azaz „javulás” szóból ered. Ez arra utalhat, hogy a mezőgazdaság számára előnyös hetek következnek a Közel-Keleten, ahol ilyenkor a föld számára jótékony esők hullanak – igaz, most éppen nálunk is. Ne feledjük, hogy ebben a hónapban három böjt is lesz – nemhiába eszünk oly sok fánkot most, a hanuka napjaiban.

A világ teremtésétől számított újévtől tévét a zsidó naptár negyedik, míg niszántól számolva a tizedik hónapja. A Tánách is a tizedik hónapként említi, méghozzá Eszter könyvében: „a tizedik hónapban, amely tévét hónapja".  A „tévét" szó babilóniai eredetű, akhád nyelven „tavitonak” nevezik, ami javulást jelent, vagyis a mezőgazdaság javulását az esős időszaknak köszönhetően.

Tévétben három böjt is vár ránk, úgyhogy igyekezzünk sokat enni az édes hanukai fánkból, míg csak lehet.

– Tévét nyolcadikán a „Táánit Cáddikim", a Jámborok böjtje lesz, amit azért tartunk, tartják, mert ezen a napon fejezték be a Tánách görög fordítását. Igaz, hogy régen a Tánách idegen nyelvekre való fordítása a Tóra megszentségtelenítését, meggyalázását jelentette, így bölcseink szerint a Biblia görög nyelvre való fordítása súlyos bűn volt Izrael számára, hasonló, mint az aranyborjú bűne. A félelem nem volt alaptalan, hiszen a fordítások révén sokan félremagyarázták az írást, így például a rómaiak Rabbi Akivát és mártírtársait abszurd módon József elrablásáért ítélték halálra, holott a rabbi és társai sok száz évvel a bibliai József után éltek.

– Tévét kilencedikén is böjtölünk, ennek neve „Táánit cádikim", mert ez a nap a Babilóniából való visszatérés vezetője, Ezra írnok és  hűséges munkatársa, Nehemja halálának napja. 

– Tévét tizedike is böjtnap, méghozzá kétszeresen is, hiszen Nebukadneccár, Babilón királya az i. e. VI. században e napon kezdte meg ostromát Jeruzsálem ellen. A király vesztegzárral vette körül a várost, így éhezésre ítélte Jeruzsálem védőit, akik másfél évig álltak ellen hősiesen. A böjtnapon Tórát olvasunk reggel és este is. Az 1950-es évektől tévét tizedikét az izraeli főrabbinátus „Táánit ciburnak”, azaz általános böjtnapnak hirdette meg a holokauszt emlékére, így e napon Káddist mondunk a meggyilkoltak emlékezetére.

Könnyű böjtöt és jó hónapot minden kedves hittestvérünknek!

(Forrás: Hegedus.bzsh.hu  – Eliezer Slomovits és Deutsch Gábor írásai alapján)

Címlapkép: Krzysztof Pluta – Pixabay

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek