Ma böjtölünk, majd kezdődik a három gyászhét

2022. Július 17. / 10:26


Ma böjtölünk, majd kezdődik a három gyászhét

A Misna szerint összesen öt tragikus dolog történt a zsidó néppel támmuz hónap 17-én, így e napra emlékezvén őseink böjtöt rendeltek el. Mivel támmuz 17-e tegnap a szombat szent ünnepére esett, a böjtöt ma tartjuk napfelkeltétől kezdve – budapesti idő szerint – este 9 óra 5 percig. Könnyű böjtöt minden kedves hittestvérünknek!

Mi az az öt dolog, amelyet a zsidó hagyomány támmuz hónap 17-hez kapcsol?

1. Mózes próféta a Szináj-hegyről lejőve és a nép által állított Aranyborjút meglátva ekkor törte szét a  két kőtáblát. 
2. E napon szűnt meg a „korbán tamid”, a mindennapi áldozathozatal. 
3. A vallástól eltávolodott nép a Szentélyben bálványt állított.
4. A Jeruzsálemet ostromló római haderő e napon törte át a városfalat, ami a második Szentély három héttel későbbi elpusztítását okozta. 
5. A Bar Kochba lázadás idején Apostomus római parancsnok  elégetett egy Tóratekercset.

moses.jpg

A tragikus események emlékére minden támmuz hónap 17-én böjtöt tartunk, de miután 17-e idén szombatra esett, így a böjt ma hajnali 2 óra 51 perctől este 21 óra 5 percig tart (budapesti idő szerint). E napon a zsinagógákban bűnbánó (szlichot) imát mondanak, a Tórából az aranyborjú történetét olvassák fel kétszer, a háftárá pedig Jesája próféta könyvéből a szentélybeli szolgálat újrakezdéséről szóló rész.

Támmuz 17-től kezdődik a három gyászhét (héberül sloset hásávuot, jiddisül drájvohen), amely Tisa BeÁvig, azaz áv hónap 9-ig tart (Tisa BeÁv a polgári időszámítás szerint idén augusztus 7-én, szombat este köszönt ránk). 

A következő három gyászhétben nem tartunk esküvőt, nem veszünk új ruhát, nem zenélünk és nem is hallgatunk élő zenét, nem vágatunk hajat és a férfiak nem is borotválkoznak, továbbá nem eszünk olyan gyümölcsből, amilyet idén még nem kóstoltunk.

Könnyű böjtöt minden kedves hittestvérünknek!

(Címlapkép: ma reggeli ima a Rumbach Sebestyén utcai zsinagógában. Forrás: Bét Sálom/Facebook)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek