Ismét látogatható a zsidó temető Balatonfüreden

2020. Július 22. / 14:35


Ismét látogatható a zsidó temető Balatonfüreden

Előzetes bejelentkezés alapján újra látogatható a balatonfüredi zsidó temető. Itt avatták föl a napokban a Heller Ágnesről elnevezett emlékparkot és a tiszteletére elhelyezett emlékkövet.


A Zsidó Kiválóságok Háza értesíti a látogatókat, hogy – előzetes bejelentkezés után – ismét látogatható a balatonfüredi zsidó temető a Régitemető utcában. A zsidó temetőben található a Heller Ágnes emlékpark, ami a magyar filozófia XX. századi történetének meghatározó, nemzetközileg elismert alakjának állít emléket. 

A bejelentkezés időpontját a 06 (70) 5055-922-es vagy a 06-87/782-592-es telefonszámon egyeztessék.

A város nem csak a filozófusról nevezetes, hiszen a második világháború előtti Balatonfüred lélekszámának alig négy százalékát kitevő helyi zsidó közösség – írja a Túrajó.hu – a létszámát meghazudtolóan nagy hatást gyakorolt a fürdőváros fejlődésére szanatóriumi főorvosai, kereskedői, ügyvédei és tanítói révén. Az 1944. május 16-án kezdődő tapolcai gettósítás, majd a deportálás így nemcsak a füredi zsidók kilenc tizedének az életét oltotta ki, hanem a városon is gyógyíthatatlan sebet ejtett. A tizenöt túlélő, köztük Oblatt Sándor hitközségi elnök hiába igyekezett fenntartani a füredi gyülekezetet, a tórájától is megfosztott zsinagógát 1946-ban kénytelenek voltak eladni a hajógyárnak. Az épületben üzemel jelenleg a Zsidó Kiválóságok Háza

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Mazsihisz hírek
Mazsihisz: Ne zsidózzon senki!
2020. December 14. / 18:03

Mazsihisz: Ne zsidózzon senki!

Kultúra
Mai kulturális csemege: A három Kurtág
2021. Január 06. / 12:56

Mai kulturális csemege: A három Kurtág

Kommentek