Holokauszt-konferencia és Zsidó Kulturális Napok Debrecenben

2024. Május 07. / 11:08


Holokauszt-konferencia és Zsidó Kulturális Napok Debrecenben

A Debreceni Zsidó Hitközség a Közép- és Kelet-Európai Zsidó Hitközségek és Szervezetek Egyesületével közösen ezen a hétvégén, május 9-12 között rendezi meg Debrecen és határon túli testvérhitközségeinek XXV. Nemzetközi Konferenciáját. A Zsidó Kulturális Napok és a III. Debreceni Zsidó Utcafesztivál nyitóprogramja csütörtökön este lesz.

A Debreceni Zsidó Hitközség (DZSH) által  2011-ben megrendezett XII. Magyarországi és Határon túli Hitközségek és Szervezetek találkozóján fogalmazódott meg a gondolat, hogy szükség volna a Közép és Kelet-európai Zsidó Hitközségek és Szervezetek Egyesületének megalapítására. A szervezet 2012-ben meg is alakult, az alapítók a következők voltak: Aradi Zsidó Hitközség, Békéscsabai Zsidó Hitközség, Brassói Zsidó Hitközség, Breuer Press International Hírügynökség, Debreceni Zsidó Hitközség, Kassai Zsidó Hitközség, Dr. Kecskeméti Ármin Alapítvány Makó, Kolozsvári Zsidó Hitközség, Komáromi Zsidó Hitközség, Maccabi Vívó és Atlétikai Klub, Nagyváradi Zsidó Hitközség, Páva utcai Zsinagóga Körzet, Pozsonyi Zsidó Hitközség, Salgótarjáni Zsidó Hitközség, Szabadkai Zsidó Hitközség, Szatmári Zsidó Hitközség, Szolnoki Zsidó Hitközség, Temesvári Zsidó Hitközség, a Debreceni Templomért és Temetőért Alapítvány.

Mint az a DZSH honlapján olvasható: a szövetség létrejötte egyedülálló és hiánypótló kezdeményezés a közép- és kelet európai zsidóság történetében, mely vallási, kulturális és társadalmi területen kívánja támogatni a szervezet tagjait és ápolni a zsidó hagyományokat. A szövetség a megalakulásakor olyan célokat tűzött ki maga elé, melyek erősítik a nemzeti és a vallási összetartozást hitbéli, nyelvi és kulturális szempontból. Ennek figyelembe vételével elősegítik a közösségépítést azáltal, hogy a tagszervezetek támogatják egymást minden tőlük telhető módon, lehetőségeik szerint.  

* * *

A debreceni Pásti utcai ortodox zsinagógában május 9-én, csütörtökön délután 3 órakor kezdődik a konferencia, amelynek első előadója dr. Szegő Ágnes lesz, az OR-ZSE könyvtárának munkatársa Szétszóratott emlékezet – magyar zsidó családtörténetek címmel tart előadást. Ezután dr. Petneházi Zsigmond előadása következik Ewiantól Wanseeig, konferenciák, melyek a zsidók millióinak sorsát határozták meg címmel, majd Kolozsvárról dr. Lőwy Dánielt hallgathatják meg, aki A Vészkorszak kolozsvári áldozatainak élő emlékezete címmel ad elő.

A tanácskozást május 10-én, pénteken délelőtt 11 órától köszönti Szalay-Bobrovniczky Vince helyettes államtitkár, dr. Puskás István debreceni alpolgármester, prof. dr. Grósz Andor, a Mazsihisz elnöke, Szabó György, a Mazsök elnöke, dr. Szólláth Tibor, a Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány kuratóriumi tagja, dr. Frölich Róbert országos főrabbi, dr. Krakomperger Zoltán,  a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye püspöki helynöke, prof. dr. Róna Tamás, a Rabbitestület elnöke, dr. Gonda László, a  Tiszántúli Református Egyházkerület főtanácsosa és Horovitz Tamás, a Debreceni Zsidó Hitközség (DZSH) elnöke.

A délután folyamán bemutatják dr. Pelle János író A zsidókérdés és a magyar társadalom című könyvét, majd előadást tart dr. Ritter Andrea klinikai szakpszichológus, a Bét Orim reform zsidó közösség tagja Generációk, helyek és emlékezet – pszichés realitás a Holokauszt után címmel, végül Szuhai Eszter, a DZSH tudományos munkatársa következik, előadásának címe: A Debreceni Zsidó Nőegylet a XX. században.

Szombaton az előadások délután 3 órakor kezdődnek. Elsőként Györfi Gergely doktorandusz ad elő, előadásának címe: A kaposvári zsidóság II. világháborút követő kártalanítását, kárpótlását és jóvátételét akadályozó tényezők – Analízis egy nyomtatógép kiigénylésén keresztül. Ezután Heller Zsolt folkesztéta, esszéista következik a Csodarabbikultusz a Holokauszt után című előadással.

A RÉSZLETES PROGRAMRÓL HONLAPUNKON ITT OLVASHATNAK.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Zsidó világ
A széder-est varázsa
2024. Április 25. / 09:13

A széder-est varázsa

Zsidó világ
Darvas főrabbi: „A Templomhegy a kezünkben van!"