Budapest zsidó arca: Mesék, történetek és tények a főváros zsidó életéről

2021. Április 22. / 15:37


Budapest zsidó arca: Mesék, történetek és tények a főváros zsidó életéről

Könyv, online beszélgetés-sorozat, városnéző és temető-felfedező okostelefonos alkalmazások, vezetett városi séták – ilyen elemeket foglal magába a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület (Mazsike) legújabb, Budapest zsidó arca elnevezésű projektje. A cél az, hogy történelmileg hitelesen és szórakoztató stílusban mutassa be Budapest zsidó értékeit, megszólítva  a külföldi és belföldi turistákat, valamint a helyi lakosokat egyaránt.

A Mazsike több elemből álló projektjében mindenki találhat számára kedves anyagot: várhatóan idén júliusban jelenik meg Rózsa Péter: Budapest zsidó arca című könyve, és addigra készül el  a városnéző (JeWalk) és temető-felfedező (CemWalk) applikációk fejlesztése. A projekt keretében online beszélgetés sorozat indul Rózsa Péterrel és meghívott vendégeivel, továbbá az érdeklődők vezetett városi sétákon vehetnek részt.

A könyvről
„Régóta tervezzük egy olyan könyv megjelentetését, amely nem hagyományos turisztikai kiadvány, hanem sokkal inkább azt a szellemiséget kívánja megismertetni az olvasókkal, utazókkal, ami megtermékenyítette egész Európa gondolkodását. Ez a tervünk válik most valóra, amikor felkérésünkre Rózsa Péter újságíró megírja a Budapest zsidó arca című könyvet" – olvasható a Mazsike sajtóanyagában.

A kiadvány célja közérthetően és vonzón bemutatni Budapest jelenének és múltjának a szélesebb közönség köreiben talán kevésbé ismert arcát. Ez a könyv nem kíván egy teljes leltárt tartalmazó útikalauz lenni. Inkább a búvárkodásra, felfedezésre és a zsidó Budapest hangulatának átélésre ad lehetőséget.

JeWalk, CemWalk applikációk
Budapest zsidó arcának részletei, szellemi és kulturális értékei nem statikusak, hanem állandóan változnak és folyamatosan gazdagodnak, színesednek. Így mi is kilépünk a két borító közé szorított terjedelem korlátai közül, és a könyvvel párhuzamosan fejlesztjük a temető- és városfelfedező applikáció párosunkat – írja a Mazsike. A CemWalk a temetőben, a JeWalk pedig Budapest utcáin vezeti a látogatókat. Mind a két applikáció interaktívan, tematikus sétaútvonalakkal, AR technikával kalauzol a város és a benne élők múltja és a jelen történetei között. Az applikációk folyamatosan bővíthetők, mint ahogy a város története sem befejezett, ezért a változásokat folyamatosan követhetjük mi is. 

Online beszélgetések
Április 23-án indul a Budapest zsidó arca beszélgetés-sorozat, amelyben Rózsa Péter, a könyv szerzője beszélget vendégeivel. A beszélgetések alkalmat adnak egy-egy fejezet témájának részletes kibontására, a benne való elmélyülésre.  Az adást a Mazsike honlapján, Facebook oldalán és YouTube csatornáján lehet majd követni április 23-ától. 

Az első részben a Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga felújításáról mesél Kőnig Tamás építész. A beszélgetés előzetese:

Séták
Amint a járványhelyzet lehetővé teszi, városi sétákat szerveznek Rózsa Péterrel, a könyv szerzőjével és egy-egy téma, városrész szakértőinek vezetésével azzal a céllal, hogy csoportosan is bejárhassuk a könyv és az applikációk által bemutatott helyszíneket, megidézhessük a köztünk élő történeteket.

(Forrás: Mazsike)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek