Szerelmes önismeret: a zsidó újév közelében

2019. Szeptember 26. / 21:49


Szerelmes önismeret: a zsidó újév közelében

Nemsokára új zsinagógai év köszönt ránk, ezért számvetést kell készítenünk mindarról, amit magunk mögött hagyunk. Napokon belül megkezdődik az őszi ünnepek sorozata.


Idén szeptember 29-én (vasárnap) este köszöntjük a zsidó újévet, Ros Hásánát. A kétnapos ünnepen – amely október 1-én (kedd) este ér véget – az ember teremtésének 5780-ik évfordulójára emlékezünk, és megújítjuk az Örökkévalóval kötött szövetségünket a világ létezésére és újjáteremtésére.

Szólnak a sófárok, bocsánatért könyörgünk mind, magunkba nézünk. Biztos kell ilyen, de mi ebben a jó? Mert a zsidó hagyomány szerint nagyszerű.

A hónap, amely megelőzi az új évet, a megtérés hónapja, Elul. A hagyomány egy rövidítést olvas ki belőle, a héber betűk így az Énekek Énekére utalhatnak: a kedvesem az enyém és én a kedvesemé vagyok.

Hatalmas szerelemre kell gondolnunk, amikor önmagunkat vizsgáljuk? Kivel? Miért?

A kedvesei vagyunk ilyenkor, amikor a jobb önmagunkat keressük, Istennek és érezzük Isten szeretetét. Azt, hogy van jobbik énünk.

Az új év két születéssel is összekapcsolódik, két nem remélt gyermek születésével. A Tóra-i és prófétai olvasmányokban két olyan asszonyról van szó az ünnepen, akik meddők. Akiknek fohászát meghallja az Örökkévaló, váratlanul mégis anyává lesznek. A kegyelem csodája, hogy az idős Sára gyermeket szül, mindannyiunk ősapját, Izsákot. Ugyanígy történik Hannával, az asszonnyal, aki a korabeli Szentélynél imádkozik halkan – tőle tanulunk imádkozni sok tekintetben a Sulchan Aruch szerint –, Sámuel édesanyja lesz, akinek neve is azt hirdeti, meghallgatta édesanyját Isten.

A szerelem, amely az önvizsgálatban megmutatkozik, kibomlik, nem marad meddő, új születés, újjászületés lehet az eredménye.

Az önvizsgálat jövője a remény. Erről szól Elul hava, az ünnepek, az új év.

Legyen édes mindannyiunknak.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Közélet
December 16-ig jelölhetünk a Raoul Wallenberg-díjra
Hírek, lapszemle
Károly herceg beszéde a brit zsidósághoz

Kommentek